Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 190

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 190 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 190

2. Böbrek taşlarının oluşumunda kalsiyumun etkili olduğu bilinmektedir. Bu çeşit böbrek taşlarının oluşmasında hangi hormonların azlığı ya da fazlalığı etkilidir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Parathormon ile kalsitonin hormonu birbirleriyle antagonist çalışarak kan ve kemikteki kalsiyum dengesini ayarlar. Parathormon kemiklerden kana, kalsitonin hormonu kandan kemiğe kalsiyum geçişini artırır. Dolayısıyla parathormonun fazlalığı, kalsitonin hormonunun azlığı kanda kalsiyumu artırır. Kan yoluyla böbreklere taşınan kalsiyum diğer bileşenlerle böbrek taşlarını oluşturur.

3. İdrarını normal düzeyde yapan ve ağrı bulunmayan bireylerde böbrek taşı yoktur.” görüşüne katılır mısınız? Gerekçesiyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Bu görüşe katılmam. Bazı taşlar küçük olabilir ve herhangi bir ağrı oluşturmayabilir.

4. Çok terleme, yetersiz su veya aşırı çerez tüketme gibi etmenler neden böbrek taşı oluşmasına neden olur? Gerekçesiyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Böbrek taşlarının oluşması bazı mineral ve tuzların yoğunlaşması sonucu oluşur. Suyun azlığı ve çözünen madde oranı yüksek besinlerin alınması bu oluşumu kolaylaştırır.

5. Böbrek taşlarının küçük olması ve herhangi bir ağrı oluşturmaması tedavi edilmesini gerektirir mi? Nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, gerektirmez. Küçük olan taşlar ağrı oluşturmuyorsa düşebilecek boyuttadır ve kendiliğinden düşer. Ancak belli bir büyüklüğe ulaşanlar ağrı oluşturur. Bu durumda tedaviye ihtiyaç duyulur.

6. Böbrek taşı hastalığı olan bireylerin bazılarına hayvansal bazılarına bitkisel gıdaların tüketimi önerilmesinin nedenlerini gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Bazı taşlar idrarla fazla miktarda ürik asit atılmasıyla oluşur. Bunun da bir sebebi aşırı protein tüketimidir. Protein daha çok hayvansal gıdalarla alındığından bu hastalara bitkisel gıda önerilir. Bazı taşların oluşumunda oksalat bileşikleri rol oynar. Oksalat kristalleri de daha çok bitkilerde bulunduğundan bu hastalara hayvansal gıdalar önerilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 190 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!