Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 192

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 192 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 192

2. Polikistik böbrek hastalığı olan bir bireyde kansızlık (anemi) sorunu yaşanmasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Polikistik böbrek hastalığı olan bireylerde böbrek tam olarak fonksiyonlarını yerine getiremez. Eriropoietin hormonu, böbreklerden yeterince salgılanamaz ve kırmızı kemik iliğindeki kök hücrelerin alyuvarlara dönüşümü azalır. Kanda alyuvar sayısının azalması kansızlık sorununu meydana getirir.

3. Hangi şikâyetleri olan bireylerin polikistik böbrek hastalığından şüphelenmesini ve doktora gitmesini önerirsiniz?

  • Cevap: Ailede polikistik böbrek hastası olanlarda böbreklerde ağrı, idrarda kan ve idrar yolu iltihabı, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon sorunu görülebileceğinden bireylerin doktora gitmesi önerilir.

4. Polikistik böbrek hastalarının diyetlerinden tuzu çıkarmaları gerekli midir? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Böbrek yetersizliği ve yüksek tansiyonu olmayan polikistik böbrek hastalarının özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Tuz, yüksek tansiyonu olan bireylerde kan basıncını ve tansiyonu daha da artıracağı için tuzsuz diyet uygulanmalıdır.

5. Polikistik böbrek hastalığı olan bir bireyde böbrek dışında hangi organlarda kistler oluşabilir? Açıklayarak belirtiniz.

  • Cevap: Polikistik böbrek hastalığında, böbrek kistleri dışında diğer organlarda da kistler gelişebilir. Böbreklerden sonra, kist gelişiminin en sık olduğu organ, karaciğerdir; daha seyrek olarak dalak ve pankreasta da kistler oluşabilir.

6. Böbrek işlevleri tamamen ortadan kalkan hastalarda, tedavi için neler yapılabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Böbrek işlevleri tamamen ortadan kalkan hastalarda, diğer kronik böbrek hastalıklarında yapılan tedavilerin aynısı önerilir. Yani, diyaliz veya böbrek nakli (transplantasyon) yapılabilir.

7. Polikistik böbrek hastalığının kesin tanısı için genetik testler yapılabilir mi? Genetik testlerin tedavi sürecine etkilerinin neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Gen analizi ile polikistik böbrek hastalığının kesin tanısını koymak mümkündür. Gen analizi, hastanın bozuk geni taşıyıp taşımadığını, yani hasta olup olmadığını gösterebildiği hâlde hastalığın seyri ve tedavisi ile ilgili fikir vermez.

8. Polikistik böbrek hastalığının kesin tanısı için yapılan genetik testlerin avantajları nelerdir?

  • Cevap: Tanının mutlaka bilinmesi gereken durumlarda gen analizi yapılabilir. Örneğin polikistik böbrek hastalığı nedeniyle böbrek yetersizliği gelişen aile bireyine böbrek vermek isteyen genç bir kişide ileride bu hastalığın gelişip gelişmeyeceği kesin olarak bilinmelidir. Ayrıca, ailesinde bu hastalık olan biri, bu geni kendisinin taşıyıp taşımadığını kesin olarak bilmek isteyebilir. Polikistik böbrek hastalığı olan bir anne veya baba, doğacak çocuğunun aynı geni taşıyıp taşımayacağını bilir ve tedbirler alır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 192 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!