Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 193

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 193 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 193

Aşağıda verilen görsel ve metinden yararlanarak sorulan cevaplayınız.

Gut hastalığı tarihte bir çok kralda ve zenginlerde görülen hastalıktır. Vücutta üretilen atıklar böbrekler tarafından kandan süzülerek uzaklaştırılır. Protein metabolizması sonucu üretilen üre ve ürik asit de bu atıklardan biridir. Ürik asidin çok fazla üretilmesi veya vücuttan yeterince atılamaması kanda ürik asit miktarının yükselmesine neden olur. Kandan doku aralıklarına sızan ürik asit, eklem içlerinde ve çevresinde birikerek kristalleşir ve eklemlerde iltihaplanmaya, sıvı artışına, hareket kısıtlılığına ve ağrılara neden olan GUT hastalığının oluşumuna yol açar. Ürik asit böbreklerde birikecek olursa böbrek taşlarını meydana getirir.

1. Doktor olduğunuzu düşününüz. Bir hastanız, yukarıdaki resimde görüldüğü şekilde ellerinde şişlikler olduğunu ve şiddetli ağrılarla beraber parmaklarını hareket ettiremediğini anlatıyor. Gut hastalığı şüphesinde olduğunuz bu hastanıza teşhis koyabilmek için ne yapardınız? Eğer gut hastasıysa nasıl bir diyet önerirdiniz? Cevabınızı gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap: Kandaki üre ve ürik asit yoğunluğuna bakardım. Karaciğer değerlerine ve idrar tahliline bakardım. Proteince zayıf bir diyet önerebilirdim; kırmızı et, tavuk, süt, yumurta gibi hayvansal proteinler; mercimek, fasulye gibi kuru baklagillerden uzak daha çok sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet. Çünkü hastalığının Gut olabileceğini ve proteinli besinleri fazla tüketmesinin kanını zehirlendiği ve bunun sonucunda ellerindeki gibi iltihaplı şişliklerin oluştuğunu, yemeye devam etmesi durumunda bu iltihabın bütün vücuduna yayılabileceğini ve şikâyetlerinin artabileceğini anlatırdım.

2. Kan tahlili yaptıran Ali’ye doktoru ürik asit değerinin yükselmiş olduğunu söylüyorsa Ali Gut hastalığına yakalanmıştır, diyebilir miyiz? Gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, eklemlerde iltihaplanma, ağrı ve şişliklerin olması da gerekmektedir.

3. Böbreklerimizin yeterince çalışmaması sonucu kanımızda ürik asit değerinin yüksekliği uzun süre devam ederse vücudumuza etkileri neler olabilir? Gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Ürik asidin neden olduğu iltihaplanma bütün vücuda yayılarak organlarda tahribatlara neden olabilir. Bu da organların çalışmasını bozarak organ yetmezliğine dönüşebilir. Taşlara neden olarak idrar yollarında problemlere neden olabilir. Zehirli maddelerin yayılması vücut sıvılarının pH ve elektrolit dengesinin bozulmasına neden olabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 193 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!