Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 195

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 195 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 195

Aşağıda verilen görsel ve metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Böbrekler, bel hizasında omurganın iki tarafında fasulye şeklinde iki adet organdır. Böbrekler üreter ile mesaneye bağlıdır ve kandaki atık maddeler ile fazla suyun süzülerek idrara dönüştürülmesini sağlar. Böbrekler alyuvar üretimine yardımcı olan hormonu üretir, tansiyonu kontrol eder, kemiklerin yapısının korunmasında ve vücuttaki su ve mineral dengesini sağlamada etkili organdır.

Şeker hastalığı, tansiyon, böbrekte taş oluşumu, ilaç kullanımı, değişik nedenlerle böbrekte oluşan yapısal bozukluklar ve idrar yolu enfeksiyonları üriner sistemin görevini tam olarak yapamamasına neden olur. Otoimmün hastalık olan lupus ve diğer doku hasarları da üriner sistemin görevini yerine getirememesine yol açar.

Böbreğin görevini yapamaması durumunda öncelikle ilaç tedavisi, daha ileri evrelerde diyaliz ve böbrek nakli tedavileri yapılır.
Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden (kadavradan) böbrek nakli dünyada ve ülkemizde yeterli seviyede değildir. İstenilen ve önerilen, kadavradan organ nakillerinin yapılmasıdır. Hâlihazırda dünyada ve ülkemizde çoğunlukla canlıdan canlıya organ nakli yapılmaktadır. Çoğunlukla kişiler kendi yakınları için böbreklerinden birini bağışlamaktadır.

1. İdrar yolu hastalıklarının oluşumu, insanlarda yaşa ve cinsiyete göre görülme oranlarında değişiklik gösterir. Hastalığın böyle değişik oranlarda görülmesini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: İdrar yolundan giren mikroorganizmaların, idrar yolunun içinde ilerlemesiyle ve üremesiyle oluşur. Kadınlarda erkeklere göre alt idrar yolu daha kısadır. Bu nedenle kadınlar idrar yolu enfeksiyonuna daha fazla maruz kalırlar. Bağırsak bakterileri üriner sistem enfeksiyonlarında çok etkilidir. Kişisel temizliğe önem verilmeli ve uygun şekilde tuvalet temizliği yapılmalıdır. Yaşlılarda bağışıklık sisteminin zayıflaması bu tip enfeksiyon hastalıklarının sık görülmesinde etkilidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 195 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!