Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 196

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 196 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 196

2. Böbrek taşı hastalığından korunmak için beslenmede nelere dikkat etmeliyiz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Böbrek taşlarının oluşumunun birçok sebebi vardır. Tuzun sağlık açısından fazlasının ne kadar zararlı olduğu, ölçülü kullanmamız gerektiği ve idrarda kalsiyumu artırdığı bilinmektedir. Böbrek taşlarının büyük bir çoğunluğu kalsiyum oksalat taşlarıdır. Koyu yeşil sebzeler, kahve ve gazlı içecekler oksalat içerdiğinden az yenilmeli ve içilmelidir. Sitrat maddesi taş oluşumunu engeller. Limon, portakal ve greyfurt gibi sitrik asit içeren gıdalar taş oluşumunu engellemede etkilidir. Suyu yeterli içmek ve beslenmeye dikkat etmek taş oluşumunu büyük oranda engeller.

3. Böbrek yetmezliği rahatsızlığına neler sebep olabilir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Böbreklerin kandaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırma işlemini yapamamasına böbrek yetmezliği denir. Yeterli miktarda su içmeme, vücuttan fazla miktarda su kaybı, vücuttaki diğer hastalıklar, böbrek travmaları, ilaç kullanımları, sigara ve alkol kullanımı vb. böbrek yetmezliğine neden olur. Böbreklere kan akışının yeterli olmaması, taş oluşumu ve idrar yolu enfeksiyonları sebebiyle idrarın vücuttan atılamaması sonucu vücutta biriken maddeler de böbrek yetmezliğinin nedenlerindendir.

4. Böbrek nakli niçin yapılmaktadır? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Böbrek yetmezliği durumunda tedavi edilemeyen hastaların yaşama şansları azalır. Bu hastalar diyalizle de tedavi edilebilmektedir ancak diyaliz makineleri hiçbir zaman doğal bir böbreğin yaptığı işlevi tam olarak yerine getiremez. Bunun için böbrek naklinin yapılması gerekir.

5. Organ bağışının yaygınlaşması konusunda neler yapabiliriz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Her yıl 3-9 Kasım organ bağışı haftası olarak kutlanmaktadır. Organ bağışı etkili bir biçimde halka anlatılarak bu konuda halkın bilinçlenmesi ve duyarlı hâle getirilmesi gerekir. Organ bağışı kitle iletişim araçları ve afiş, poster, broşür ile halka tüm boyutlarıyla anlatılmalıdır. Dinî açıdan vaaz ve cuma hutbeleriyle, kanaat önderleri aracılığıyla olay anlatılarak tereddütler giderilmelidir. Yasal ve etik açıdan endişeler de giderilerek halkta bir duyarlılık oluşturulmalı, dünyada ve ülkemizde kadavradan organ bağışında artış sağlanmalıdır.

6. Organ naklinde sürdürülebilirlik hangi çalışmalar yapılarak sağlanabilir?

  • Cevap: Rejeneratif tıp, kök hücre ile organların kendini tamir etmesi imkânları üzerine çalışmalar yapmaktadır. Başkasından alınan doku ve organların naklinden sonra birçok sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu durumun ortadan kalkması hedeflenmektedir. Doku Mühendisliği çalışmalarıyla yapay doku ve organ üretilerek organ nakline alternatifler üretilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmalar başarılı olursa doku ve organ nakli etkili ve sürdürülebilir bir hâl alacaktır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 196 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!