Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 206

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 206 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 206

3. Grafiklerde gösterilen 28 günlük döngüde yumurtlama ne zaman meydana gelir?

  • Cevap: Grafiklerde gösterilen 28 günlük döngüde yumurtlama, döngünün yaklaşık ortasında 13-14. günde meydana gelir.

4. Üreme sistemi ile endokrin sistem arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Üreme sisteminde gerçekleşen fizyolojik olaylar, dişi üreme sistemine ait hormonlar tarafından kontrol edilir. Dişi üreme sistemini kontrol eden hormonlar, hipofiz ve ovaryumlar tarafından kana salgılanır. Hormonlar hem ovülasyonu hem de menstruasyon döngüsünü kontrol eder. Ayrıca gebeliğin gerçekleştiği döngülerde gebeliğin devamlılığı da yine hormonlar sayesinde gerçekleşir.

5. Üreme sistemi ile solunum sistemini bireyin yaşamını devam ettirmesi yönüyle karşılaştırınız.

  • Cevap: Üreme sistemi bireyin yaşantısının devamlılığı için zorunlu yaşamsal sistem değildir. Oysa solunum sisteminde birey oksijen ve karbondioksit değişimini gerçekleştireceğinden bu sistem, bireyin yaşaması için zorunlu bir sistemdir.

6. LH kanda maksimum düzeyde olduğunda rahimde meydana gelen değişimleri ve nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Grafik incelendiğinde dişi üreme sisteminde LH, kanda maksimum düzeyde olduğunda ovülasyon gerçekleşir. Bu süreçte eş zamanlı olarak ovaryumlardan çok miktarda östrojen salgılanır. Östrojen kan yoluyla uterusa geldiğinde uterusun mitoz bölünmelerle büyümesini ve iç dokusunun süngerimsi yapı kazanmasını sağlar.

7. Dişi üreme sisteminde, menstruasyon döngüsünün yaklaşık 16. gününden sonra kanda hangi yumurtalık hormonunun seviyesi giderek artar? Bu hormonun kanda artmasının sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Dişi üreme sisteminde menstruasyon döngüsünün yaklaşık 16. gününden sonra kanda ovaryum hormonlarından birisi olan progesteron seviyesi artar. Progesteron kan yoluyla uterusa geldiğinde uterusa gelen kan miktarını artırır. Progesteronun artmasındaki en büyük etkenlerden birisi 15. günde içinden ikincil oosit çıkmış folikül kesesi artığının yağ depolayarak sarı renkli corpus luteuma dönüşmesidir. Corpus luteum da ovaryumlar gibi progesteron salgılar. Böylece uterusun olası bir gebeliğe karşı endometriyum tabakası geliştirilmiş olur.

8. Dişilerde menstruasyon döngüsü sırasında ikincil oositin izlediği yolları belirtiniz.

  • Cevap: Dişilerde üreme hücresi oluşumu ovaryumlardaki folikül kesesi içinde başlar. Folikül kesesi içinde olgunlaşan hücre, ovülasyon evresinde yumurtalıktan yumurtalık kanalına geçer. Yumurtalık kanalı içinde ilerlerken canlı bir spermle karşılaşırsa döllenme gerçekleşir. Döllenmenin gerçekleşmediği menstruasyon döngüsünde ise fallopi tüpünden rahme doğru ilerleyen ikincil oosit rahimden menstrusyon kanamasıyla dışarı atılır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 206 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!