Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 207

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 207 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 207

Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

İnsanda erkek üreme sistemi testisler, yardımcı bezler ve penisten oluşur. Testislerin temel görevleri erkek üreme hücreleri olan spermlerin üretilmesini sağlamak ve hormon salgılamaktır. Her testis içerisinde spermatogenezle spermlerin üretildiği kıvrımlı seminifer tüpçükleri bulunur. Seminifer tüpçük- lerinde sertoli hücreleri, leydig hücreleri ve sperm ana hücreleri vardır. Üretilen spermler epididimis kanallarında yaklaşık 20 günde olgunlaşır, hareket yeteneği kazanır. Olgunlaşan spermler epididimis- ten vas deferense geçer. Burada salgı bezlerinden gelen salgılarla birleşir. Vas deferens kanalı idrar kesesi üzerinden dolanarak spermleri üretraya taşır. Üretradan geçen spermler penisten dışarı atılır.
Dişi üreme sistemi yumurtalıklar (ovaryum), yumurta kanalı (fallopi tüpü), döl yatağı (rahim, ute- rus), döl yatağı ağzı (serviks) ve vajinadan oluşur. Oogenezle yumurtanın üretildiği, östrojen ve progesteron hormonlarının salındığı yumurtalıklar iki tanedir ve karın boşluğunun iki yanında yer alır. Yumurtalıktan atılan yumurta fallopi tüpünün ucunda yer alan kirpikli huni tarafından tutularak tüpe alınır. Burası döllenmenin gerçekleştiği yerdir. Rahim, döllenmiş yumurtanın doğuma kadar geliştiği yerdir. Vajina ise döllenmemiş yumurtanın atılmasını, spermlerin dişi vücuduna bırakılmasını ve doğumun gerçekleşmesini sağlayan organdır.

Sperm ve yumurtanın dişi vücudunda birleşmesi döllenmedir. Kısırlık (infertilite) ise çiftlerin düzenli ve korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen bir yıl içinde gebeliğin gerçekleşmemesi olarak tanımlanır. İnfertil çiftlerde VF (invitro fertilizasyon) veya diğer adıyla “Tüp Bebek” yöntemi ile bebek sahibi olmak denenebilir. Tüp bebek, vücut içinde değil de laboratuvar ortamında bir araya getirilen spermin kadın yumurtasını döllemesini ifade eder.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 207 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!