Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 208

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 208 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 208

1. Yardımcı bezler tarafından üretilen seminal sıvının tek görevi spermleri yumurtaya taşımak mıdır? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Seminal sıvı yardımcı bezler tarafından üretilir. Yapısında su, tuz, şeker ve yağlar, çeşitli mikroorganizmalar, bağışıklık hücreleri ve çok çeşitli peptit ve proteinler içerir. Spermlere metabolik destek sağlayarak spermlerin hayatta kalmasını ve işlevsel kabiliyetlerini arttırmak gibi hayati görevleri vardır. Ejekülasyondan (spermlerin vajinaya ulaşması) sonraki aşamada ise vajinanın antibakteriyel asidik ortamına karşı (pH 4-4,5) spermleri koruyarak ölmelerini engeller. Sonuç olarak spermlerin rahme taşınması ve döllenmede çok önemli rol oynar.

2. Testisleri skrotum torbasına inmemiş erkeklerde yeterli sayıda ve kalitede sperm üretilemez. Sürekli çok sıcak su ile banyo yapan ya da çok sıkı iç çamaşırı giyen erkeklerde de yeterli sayıda ve kalitede sperm üretilemeyebilir. Bu iki durumun benzerlik göstermesini nasıl açıklayabilirsiniz?

  • Cevap: Testislerin skrotum içinde vücuttan biraz uzak olması sperm üretimi için gerekli sıcaklığın sağlanması açısından önemlidir. Çünkü vücut sıcaklığı sperm üretimi için uygun değildir. Bu nedenle inmemiş testislerde yeterli sayı ve kalitede sperm üretimi olmaz. Aynı şekilde sıcak suyla banyo yapmak, çok sıkı iç çamaşırı giymek, sık hamam ve saunaya gitmek de sıcaklıktan dolayı sağlıksız ve yetersiz sperm üretimine neden olur.

3. Ölü sperm hücrelerinin yumurtayı dölleyebilmesi mümkün müdür? Sperm sayısı az olduğunda ya da semen içinde sperm bulunmadığında bebek sahibi olmak mümkün müdür? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Ölü bir sperm düşük ihtimalle bile olsa en azından tüp bebek yönteminde yumurtayı dölleyebilir. Çünkü gerekli olan kısım spermin DNA’sıdır. Gelişen teknolojiyle semen içinde spermi olmayan erkeklerde testisten küçük bir mikrocerrahi işlemle sperm alınabilmekte invitro fertilizasyon yöntemleriyle döllenme sağlanabilmektedir.

4. Erkek üreme sisteminde bulunan prostat bezi ile ağız boşluğunun yutak bölgesinde bulunan epiglot- tisin (gırtlak kapağı) görevleri arasında bir benzerlik kurabilir misiniz? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Prostat bezi idrar kesesinin hemen altında üretrayı saracak şekilde yerleşmiştir. Spermin atılması sırasında prostatı çevreleyen kaslar istemsiz olarak kasılıp spermi üretraya boşaltırken idrarın üretraya geçişini engeller. Yani prostat bezi sperm ve idrarın aynı anda geçişini engeller. Epiglottis de aynı işlevi yemek borusu ve soluk borusu arasındaki geçişi düzenleyerek yapar. Yemek yutarken soluk borusunu kapatarak besin ya da suyun soluk borusuna kaçmasını önler.

5. Sperm hücreleri mayoz bölünme ile oluştuğu için farklı genetik kodlara sahiptir. Bu spermlerden istenen özelliklere ve cinsiyet kromozomuna sahip olanm seçilerek yapıldığı suni döllenme sonucu dünyaya gelecek bebeklerde “genom” düzenlenebilir mi? Bunun sakıncaları ve avantajları neler olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Bugün normal şartlarda X ve Y kromozomlu spermleri tespit ederek döllenmede istenen cinsiyeti seçmekle alakalı çalışmalar yapılsa da henüz sonuca ulaşılamamıştır. Tüp bebek yönteminde ise laboratuvarda uygun koşullarda birden fazla yumurta döllenerek embriyo oluşumu sağlanır. Oluşan embriyolardan alınan bir hücrede kromozomlarının yapısı incelenerek istenilen cinsiyetin seçimi bu aşamada olabilir. Genom belirlemede de yine tüp bebek yönteminde bir anlamda dünyaya gelecek bebeğin genomu kısmen seçilmiş olur. Çünkü mikroskop altında yapısal anlamda ve hareketlilik anlamında en beğenilen sperm seçilerek sperm çekirdeği doğrudan yumurtaya enjekte edilir.
    Ayrıca olayın bir de etik kısmı vardır ki doğacak bebeğin cinsiyetini, fiziksel özelliklerini önceden belirlemek henüz toplumun onayladığı bir durum değildir. Doğaya müdahale bu anlamda çok doğru bulunmayabilir.

6. Tüp bebek yöntemi hangi kadınlarda uygulanamaz? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Rahmi herhangi bir nedenle olmayan kadınlara (doğuştan ya da ameliyat ile rahmi alınan kişiler), yumurtalıkları olmayan bu nedenle yumurta üretmesi imkânsız olan kadınlara tüp bebek yöntemi uygulanamaz.

7. Yumurtanın dışında bulunan Zona pellusidanın döllenme ve türlerin korunması açısından önemi nedir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Yumurtanın dışında bulunan zona pellusida, yumurtanın türe özgü spermler ile döllenmesini sağlar. Böylece türe ait sperm ve yumurtanın birleşmesi garantilenmiş olur. Ayrıca yumurtaya ilk sperm ulaştıktan sonra sertleşerek başka spermlerin yumurtaya girişini engeller. Böylece yumurtanın birden fazla spermle döllenmesi engellenmiş olur.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 208 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!