Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 213

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 213 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 213

Aşağıdaki metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Evlenmek için resmî yollara başvuru yapan çiftlerden “Türk Medeni Kanununun 136. maddesi gereği, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kuruluşunun 122,123 ve 124. maddelerinde belirtilen çiftlerin evlenmeye engel hastalığı bulunmadığını gösterir testleri yaptırması gerekmektedir.” maddesi gereği şu testler istenir.

Evlilik öncesi testleri:
1- Kan grubu tayini ile kan uyuşmazlığı araştırması
2- Hemogram (tam kan sayımı) ile anemi (kansızlık) araştırması
3- HBsAg ve anti-HBs testi ile Hepatit B virüsü araştırması
4- Anti-HCV testi Hepatit C virüsü araştırması
5- VDRL/RPR testi ile sifiliz (frengi) araştırması
6- HIV testi ile AIDS hastalığı veya taşıyıcılığı araştırması
7- Hemoglobin Elektroforezi testiyle de Ailesel Akdeniz Anemisi (FMF- talasemi) araştırması ve
8- Akciğer röntgen filmi ile akciğer hastalıkları ve tüberküloz hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. Evlilik izni alabilmek, yasal olarak belirtilen testlerin yapılıp çiftlerin evlenmeye engel bir hastalıklarının olmadığının sağlık raporuyla kanıtlanması ile olur.

1. Resmi nikâh öncesi çiftlerden yukarıda belirtilen bazı testlerin istenilmesinin temel amacı ne olabilir?

  • Cevap: Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek ve toplum sağlığının korunması.

2. 6. maddede belirtilen “HIV testi ile AIDS hastalığı veya taşıyıcılığı araştırması” durumunun araştırılması ne için gereklidir? HIV virüsünün kişi ve toplum sağlığı için olası riskleri nelerdir?

  • Cevap: HIV, bağışıklık sistemini etkilediği için kişi her türlü hastalığa karşı savunmasız kalır. Fakat virüs uzun süre kuluçka dönemine sahiptir ve belirtileri çok geç ortaya çıkar. Virüs insanları başka hastalıklara yakalanmaya açık hâle getirir.

3. Üreme sisteminin sağlıklı yapısının korunması ile ilgili gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde yeterince ve doğru bilgilenmeme sonucunda ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: HIV/AIDS, hepatit B, bel soğukluğu, frengi gibi rahatsızlıklara yakalanma, bu hastalıkların farkında olmama, tedavi olmama/ olamama, çok genç ya da geç yaşta ebeveyn olma, nitelikli sağlık hizmetlerinden yararlanmama/yararlanamama gibi durumlar, üreme sisteminin sağlığını bozmakla birlikte bağışıklık sisteminin zarar görmesi gibi ölümcül sonuçlara da neden olabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 213 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!