Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 217

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 217 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 217

Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Yumurta ile spermin birleşip zigotu oluşturmasıyla embriyonik süreç başlar. Tek hücre olan zigot hücre bölünmeleri ile milyarlarca hücreden oluşan doku ve organa sahip karmaşık bir organizmaya dönüşür. Zigotun hücre bölünmelerine segmentasyon, segmentasyon sonucu oluşan her bir hücreye blastomer denir. Bölünerek sayıca artan hücrelerin oluşturduğu dut şeklindeki yapıya morula denir.

Döllenme fallopi tüpünde gerçekleşir ve bölünmeler embriyo rahme ulaşıncaya kadar fallopi tüpünde devam eder. Döllenmeden 6-7 gün sonra embriyo, yaklaşık 100 hücreden oluşmuş blastosist adı verilen içi sıvı dolu bir yapı olarak rahme ulaşır. Blastosist embriyonun blastula aşamasıdır. Yaklaşık 9 gün sonra ikinci gelişim aşaması olan gastrulasyon başlar. Gastrulasyonda oluşan embriyonik tabakalar farklılaşarak özgül organ sistemlerini oluşturur. Gelişmekte olan embriyoda doku ve organlar hücre şekillerinin değişimine, hücre göçlerine ve programlanmış hücre ölümlerine bağlı olarak şekillenir. Gebelik süreci hem genetik hem de çevresel faktörlerden etkilenen bir süreçtir. Embriyonun gelişimini etkileyen en önemli çevresel faktörlerden biri annenin ve çevresindekilerin kullandığı zararlı maddelerdir. Gebelikte düzenli ve yeterli beslenme, annenin sağlığının korunması, bebeğin normal büyüme ve gelişimi için önemlidir. Sağlıklı bir gebelik dönemi için annenin gerekli besin maddelerinden yeterli ve dengeli şekilde alması, anneyi ve bebeği anemiden (kansızlık) koruduğu gibi hücre bölünmelerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

1. Gebelik planlayan ya da gebe kalan anne adaylarına neden folik asit kullanması tavsiye edilir. Folik asidi doğal yollardan almak için anne adayı nasıl beslenmelidir? Folik asidi belirli besin maddelerini tüketerek doğal yollardan almak anne ve bebek sağlığı için daha etkili olabilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: İlk 4 haftada bebeğin beyin ve omurilik gelişimi tamamlandığı için bu süreçte anne vücudunda yeterli düzeyde folik asit olmalıdır. Aksi takdirde nöral tüp defekti denilen spina bifida görülebilir. Bebeğin omurgasında açıklıklar ve beyin omurgasında kese ile doğan bebekler doğabilir. Bazen de anelsefali denilen beyin gelişimi olmayan bebekler dünyaya gelebilir. Gebelik öncesinde ve gebelik sırasında folik asitçe zengin gıdalarla beslenen anne adaylarının ilave olarak folik asit tabletleri almasına gerek kalmayabilir. Böylece ilaç yapımında kullanılan maddeleri vücuda alınmamış olur. Folik asit, tahıl ve yeşil yapraklı sebzelerde, mercimekte, kuru fasulyede, tahıllarda, avokado ve brokolide bol bulunmaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 217 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!