Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 219

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 219 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 219

Plasenta ile ilgili aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Bebek anne rahminde iken tüm ihtiyaçlarını anneden karşılar. Besin maddeleri ve oksijen anneden bebeğe doğru, bebekte oluşan karbondioksit ve diğer atık maddeler ise bebekten anneye doğru aktarılır. Bilinenin aksine anne ve bebek arasındaki madde alışverişi doğrudan kan değişimi ile yapılmaz, plasenta aracılığı ile yapılır. Plasenta, sadece gebelikte oluşturulan geçici bir organdır. Rahme ulaşan anne kanı, burada bulunan damarlar aracılığıyla plasentanın olduğu bölgeye gider ve oradaki boşluğa boşaltılır. Bebek de göbek kordonu ile plasentaya bağlı durumdadır. Göbek kordondaki damarlar plasentaya girer, annenin kanının boşaltıldığı boşluk içinde dallanmalar göstermeye başlar. Anne ve bebek arasında gerçekleşen madde alışverişi burada olur.

1. Göbek kordonundaki damarlarda bulunan kanın kime ait olduğunu merak eden öğrencilerden, “Mehmet, bu kan anneye aittir. Özlem, bu kan fetüse aittir. Berk, damarlardaki kan anne ve fetüsün kanının karışımıdır. Fatma, plasentaya giden kan fetüse, plasentadan gelen kan ise anneye aittir.” demişlerdir. Hangi öğrencinin verdiği cevap doğrudur? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Özlem’in verdiği cevap doğrudur. Göbek kordonundaki damarlar fetüsün damarlarıdır. Plasenta tampon bir bölgedir. Annenin kanı ile fetüsün kanı karışmaz. Fetüs, kılcal damarlarını kullanarak o bölgeden kan değil, sadece kandaki faydalı maddeleri alır. Atıklarını da bu tampon bölgeye bırakır.

2. Plasenta, bebek için hangi sistemlerin işlevlerini üstlenmiştir? Cevabınızı gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap: Solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerinin görevini üstlenmiştir. Fetüs amniyon kesesinin içinde sıvı dolu bir otamda bulunmaktadır. Akciğerleriyle nefes alamaz. Bu yüzden solunum sisteminin görevini plasenta yerine getirir. Ağız yoluyla beslenmez. Besinler plasenta yardımıyla göbek kordonu ile gelir. Boşaltım atıkları da yine göbek kordonundaki damarlarla uzaklaştırılır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 219 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!