Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 222

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 222 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 222

1. Buna göre hangi öğrencilerin cevabı yanlıştır? Yanlış cevapları belirterek doğrusunu yazınız.

  • Cevap: Bu etkinliğe yanlış cevap veren öğrenciler Cansu, Ahmet, Ali ve Ece’dir. Doğru cevaplar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

2. Segmentasyon sırasında zigotun hücre sayısı artmasına rağmen toplam hacmi aynı kalır ve ağırlığı azalır. Bu durumu nasıl açıklayabilirsiniz?

  • Cevap: Segmentasyon sırasında hücre büyümesi görülmeden zigot gittikçe küçülen hücrelere bölünür. Bu nedenle hücre sayısı artmasına rağmen toplam hacim aynı kalır. Bu süreçte zigot besin kaynağı olarak kendi sitoplazmasını kullanır ve ağırlığı azalır.

3. Genlerimizin yarısını annemizden yarısını da babamızdan aldığımız tezi tamamıyla doğru değildir. Ayrıca annemizin mitokondrilerinden de DNA alınır. Buna mitokondriyal DNA denir. Erkekler her ne kadar annelerinin mitokondriyal DNA’larım alıp kullansalar da bunları çocuklarına geçiremezler.
Bu durumu döllenme esnasında meydana gelen hangi olay ile açıklayabilirsiniz?

  • Cevap: Spermin mitokondri bulunduran orta kısmı ve kamçısı yumurta içine girmez. Zona pellusidaya tutunmayı başaran spermin baş kısmından bıraktığı çekirdeği ile yumurta çekirdeği kaynaşır. Orta kısım dışarıda kaldığı için babadan gelen mitokondriler, dolayısıyla mitokondriyal DNA’lar zigotun dışında kalır.

4. Blastosistin rahim iç duvarına (endometriyum) tutunmasına implantasyon denir. împlantasyondan sonra embriyoyu koruyan amniyon, koryon, vitellüs ve allantoyis zarları oluşur. Bu zarlar embriyonik zarlar adını alır. Bu bilgiden hareketle embriyonik zarların görevlerini kısaca açıklayınız ve göbek kordonunun yapısına katılan zarları belirtiniz.

  • Cevap:

AMNİYON ZARI: Amniyotik sıvı ile dolu keseyi kuşatarak içindeki embriyoyu mekanik etkilere karşı koruyan en içteki zardır.
KORYON ZARI: Allantoyis ile birlikte, oksijen ve karbondioksit gazlarının değişimini sağlayan solunum organı gibi işlev görür. İnsanlarda plasentadaki villusların yapısına katılır.
VİTELLUS KESESİ: Embriyonun gelişimi için ihtiyaç duyduğu besini depolar ve zarında bulunan kan damarları yoluyla besinleri embriyoya iletir. Gelişim döneminde insanlarda vitellüs, göbek kordonunun yapısına katılır.
ALLANTOYİS: Erken gelişim evrelerinde belirli metabolik atıkların toplandığı kesedir. İnsanda allantoyise ihtiyaç olmadığından bu yapı da göbek kordonunun yapısına katılır.

5. Gastrulasyon ve farklılaşma evrelerinde oluşan tabakaları ve bu tabakaların oluşum evrelerini görsel üzerindeki kutucuklara doğru şekilde yazınız. Hangi evrede oluştuğunu belirtiniz.

  • Cevap: Ektoderm ve endoderm gastrulasyon evresinde, mezoderm ise farklılaşma evresinde meydana gelir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 222 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!