Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 226

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 226 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 226

Aşağıda verilen görsel ve metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Gölleri besleyen akarsu ve derelere endüstri kuruluşları tarafından atıkların bırakılması veya tarımda kullanılan gübrelerin, zehirli kimyasal ilaçların yer altı sularına karışarak deniz ve göllere ulaşması sonucu göl suları kirlenmektedir. Oluşan bu kirlilik göl suyunun kimyasal kalitesini bozarken, bir yandan da fitoplankton (tek hücreli fotosentetik canlı) gelişimini hızlandırarak sudaki biyolojik dengeyi bozmaktadır. Fotosentetik bu canlıların aşırı üremesi alg patlamasına neden olur. Fakat algler kısa ömürlü olduklarından kısa sürede su yüzeyinde çürümeye başlayan ölü organik tabaka oluşur. Suyun oksijen oranı azalır. Nehirlerdeki besin maddesi yükü sürekli hareket hâlinde olduğundan akarsularda tehlike yoktur. Ancak göl ekosistemlerinde tehlike oluşturur.

4. Göl yüzeyinde biriken alglerin suyun derinlerinde yaşayan canlılara etkilerini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Algler çok hızlı üreyip ölmektedirler. Bu da sudaki çürükçüllerin faaliyetlerini hızlandırmaktadır. Çürükçül canlılar, faaliyetleri esnasında sudaki çözünmüş oksijeni tüketir. Suda yeterli miktarda çözünmüş oksijenin bulunmaması sonucunda hayvanlar ve bitkiler büyük miktarlarda ölürler.

5. Göllerin kirlenmesi sadece yakın çevresini mi ilgilendirir, diğer bölgelere bu kirliliğin etkileri nasıl ulaşır? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, sadece yakın çevreyi etkilemez, özellikle yumurtlamak için gelen göçmen kuşlar bölgeyi terk etmek zorunda kalır. Kuşların üremesinin azalması nesillerinin tehlike altında kalmasına neden olur ki bu da bu kuşların yaşadığı diğer habitatlarda bozulmalara ve dengenin bozulmasına neden olur.

6. Su ekosistemlerinde derinlere inildikçe komüniteyi oluşturan canlıların çeşitliliğinin artmasını bekler misiniz? Hangi faktörler buna etki eder, gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Azalmasını beklerim, çünkü derinlere inildikçe güneş ışığının miktarı azalır, üreticiler sayısı da azalacağı için oksijen seviyesi düşer, ayrıca derinlere inildikçe su basıncı da artacağı için bu şartlarda yaşayabilen canlı çeşitliliği giderek azalır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 226 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!