Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 23

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 23 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 23

Hormonların özellikleri ile ilgili aşağıda verilen metin ve örnek olaydan yararlanarak sorulan cevaplayınız.

Hormonların özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
• Hormonlar iç salgı bezlerinden (endokrin bez) üretilir.
• Hormonlar kana salgılanır ve hedef hücrelerine kan ile taşınır.
• Etkilerini gösterebilmeleri için kanda belli bir seviyede olmaları gerekir.
• Kanda az miktarda bulunurlar.
• Hormonlar yapısal olarak polipeptid, aminoasit, steroid, pürin veya bunların türevleri şeklinde olabilir.
• Hormonların bazıları tüm vücut hücreleri üzerinde etkili olabilirken bazıları belirli bir organ üzerinde etkilidir.
• Aynı bezlerden salgılanan farklı hormonlar, aynı organ üzerinde farklı etki gösterebilir veya farklı bezlerden salgılanan faklı hormonlar aynı organ üzerinde benzer etki gösterebilir.

Örnek Olay (1)

Fazla kilo problemi olan 12 yaşındaki Ayşe, son günlerde ağzının çok sık kuruduğu, çok sık idrara çıktığı ve susama şikâyetleri ile bir üniversite hastanesindeki endokrinoloji bölümüne başvurmuştur. Yapılan testler sonucunda Ayşe’nin Tip-1 Diyabet (Şeker hastası) olduğu anlaşılmıştır. Doktor, Ayşe’nin yaşı, kilosu ve test sonuçlarını dikkate alarak mutlaka günde 3 defa insülin hormonu enjekte edilmesi gerektiğini söylemiştir.

1. Hormonların görevleri arasında sayılan “Bazı hormonlar bütün vücut hücreleri üzerinde etkiliyken bazıları belirli bir organ üzerinde etkilidir.” ifadesini de dikkate alarak sadece tek organ üzerinde etkili olan bir tane hormon örneği veriniz. Bu hormonun neden diğer vücut hücreleri üzerinde etkili olmadığını açıklayınız.

  • Cevap: Sadece bir organ üzerinde etkili olan hormonlara örnek olarak böbrekler üzerine etkili olan ADH hormonu verilebilir. Bu hormonun sadece böbrek üzerine etkili olmasının nedeni, bu hormonu algılayan reseptörün sadece böbrekte bulunmasıdır.

2. Östrojen ve progesteron hormonlarını içeren doğum kontrol ilaçları ağız yolu ile alınabilmesine rağmen diyabeti olan hastalar, insülin hormonunu neden sadece enjeksiyon yolu ile vücuda alır?

  • Cevap: Östrojen ve progesteron hormonları steroit yapılı iken insülin protein yapık hormonlardandır. Steroid yapıdaki hormonlar ağız yoluyla alındığında sindirim sisteminde sindirilmeden ve değişime uğramadan emilir. Protein yapıdaki hormonlar sindirim kanalında sindirilir, değişime uğrar ve etkilerini kaybeder. Bu nedenle protein yapılı hormonlar dışarıdan verilecek ise enjeksiyon yolu ile kana verilmelidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 23 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!