Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 230

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 230 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 230

4. Piknik için gittiğiniz bir ormanda ekmeğinizi ormanda yaşayan canlılardan birinin yemesi rekabet sayılabilir mi? Gerekçesiyle açıklayınız. Siz de rekabet eden canlılardan birkaç örnek veriniz.

  • Cevap: Piknik için ormana gitmek insan için sürekli bir habitat sayılamaz, ormanda yaşayan canlı ile aynı nişin paylaşımı da söz konusu değildir. Bu nedenle rekabete örnek verilemez.
    Rekabet eden canlılara örnek olarak Paramecium aurelia – Parameci- um caudatum, çöl karıncası – bal küpü karınca, vaşak – tilki, bahçede büyüyen ayrıkotları (tür içi), çekirge-bizon gibi örnekler verilebilir.

Aşağıdaki grafiği inceleyerek soruları yanıtlayınız.

5. Aynı habitatta yaşayan iki farklı türden birinin nesli tükendikten bir süre sonra diğer türün de neslinin tükenmesini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: İki tür aynı habitatı paylaşıyor ve bir tür, ortamdan ayrıldıktan sonra diğeri de ortamdan yok oluyorsa iki tür arasındaki ilişkinin av-avcı ilişkisi şeklinde olması muhtemeldir. Çünkü avın ortadan kalkması avcı olan canlının da besininin azalması ve ortadan kalkması şeklinde yorumlanabilir.

6. 1965 – 1970 yılları arasında komünitede geyiklerin sayısal olarak azalmasının temel sebebi ne olabilir?

  • Cevap: 1965 – 1970 yılları arasında komünitede geyiklerin sayısal olarak azalmasının temel sebebi geyiklerin avcısı olan kurtların aynı zaman diliminde artışa geçmesidir. Artan avcı, avın azalmasına neden olmuştur.

7. 1985-1995 yılları arasında kurt ve geyik popülasyonundaki değişimlerin sebeplerini analiz ediniz.

  • Cevap: 1985-1995 yılları arasında kurt ve geyik popülasyonlarının bireylerde değişimi şu şekildedir: Kurtlar avcı, geyikler avdır. 1985’ten itibaren kurtların sayısal azalışı, geyik popülasyonunun aynı yıllar arasında yoğunluğunun artışının göstergesidir

8. Kurt ve geyik popülasyonu aynı habitatı paylaşmaktadır. Kurtların ortamdan tamamen kaldırıldığını düşündüğünüzde komünitedeki diğer canlıların bu durumdan nasıl etkilenebileceğini belirtiniz.

  • Cevap: Kurt ve geyik popülasyonu aynı habitatı paylaşmaktadır. Kurtların ortamdan tamamen kaldırılması durumunda geyik sayısı (av) artar. Ancak bu durumda komünitede denge bozulabilir. Çünkü geyiklerin besin kaynağı olan otlar da azalacaktır. Komünitede birinci trofik düzeyde meydana gelen değişimler komünitenin dengesini bozar.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 230 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!