Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 239

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 239 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 239

Aşağıda verilen görsel ve metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Bir bölgede baskın durumdaki canlı türünün zaman içerisinde yerini bir başka türe bırakmasına süksesyon denir. Süksesyona sıralı değişim ya da ardıllık da denilmektedir. Bölgede ilk gelişen türler genellikle hızlı çoğalıp gelişebilen, küçük boyutlu, kısa ömürlü bitkiler olup zamanla gelişerek olgun, kararlı ve dengeli bir düzeye ulaşır. Süksesyonu tamamlamış kararlı duruma dönüşmüş komünitelere klimaks denir.

Süksesyona örnek olarak Michigan (Mişigan) Gölünü verebiliriz. Göl şimdiki konumundan daha güneyde yer almakta idi. Ancak yavaş yavaş kuzeye doğru çekilmeye başlamıştır. Kuzeye çekilirken geride bir seri ardışık genç kıyılar ve kum tepecikleri bırakmıştır. Yukarıdaki görselde 1. bölgenin gölden kalan çakıllı bölge olduğunu düşünürsek kıyıdan güneye doğru yürümeye başlayan biri, çıplak plajla başlayan ve yaşlı bir ormanla sona eren çeşitli süksesyon evrelerini görebilir.

1. Yukarıdaki şekilde numaralandırılmış süksesyonu meydana getiren aşamalarda hangi canlı gruplarının bulunduğunu düşünürsünüz?

  • Cevap:

1 numarada gölün geride bıraktığı çakıl ve kum yığınıdır,
2 numaralı alan yosunların bulunduğu alandır,
3 numarada artık otlar, çimenler, çiçekler görülmeye başlamıştır,
4 numarada çalı formunda bitkiler yer almaya başlamış,
5 numarada kısa boylu ağaçların alana geldiğini görüyoruz,
6 numarada ise gelişmiş yapılı ağaçların yer aldığı ve komünite- nin gelişmiş bir yapı hâlini aldığını görüyoruz.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 239 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!