Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 240

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 240 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 240

2. 3 ve 4. grupta bulunan canlılar niçin 1. grupta yaşamaya başlayamamışlardır? Bunun nedenleri neler olabilir? Gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Bu bitkilerin tutunabilmesi için toprağa ihtiyaçları vardır. 1 ve 2. bölgede gölden geri kalan çakılların oluşturduğu gevşek yapılı zemin bulunmaktadır. Kökler bu zemine tutunamazlar; yosunlar, otsular zamanla bu gevşek zeminde birikerek organik madde içeren yığınları oluştururlar. Sonra çalıların ve diğer bitkilerin kökleri bu zemine tutunabilirler.

3. Süksesyonların başlamasına neden olacak doğal ve doğal olmayan faktörler neler olabilir?

  • Cevap: İnsan etkisi ile çıkan yangınlar, aşırı otlatma, yoğun ağaç kesimi insan etkisi ile doğal olmayan müdahalelerdir. Küresel ısınma, kuraklık, sel, volkanik patlamalar vb. gibi etkenler de doğal faktör olarak sayılabilir.

4. Klimaksların oluşumu için neden çok uzun yıllar gereklidir? Klimaksların oluşumuna hangi etmenlerin etki ettiğini düşünürsünüz?

  • Cevap: Süksesyonda öncelikle toprak gereklidir. Taş, çakıl gibi alanlara yosunların gelmesi ile başlar, taş ve çakıl parçaları ufalandıkça ot, çiçek vb. bitkiler gelişmeye başlar. Daha gelişmiş yapılı çalı ve ağaçların toprağa tutunabilmesi, köklerinin ilerleyebilmesi için ise toprağın gözenekli, geçirgen ve havalı olması lazım. Bunun için de toprakta yaşayan çürükçül, solucan, böcek, köstebek vb. pek çok hayvanın ortama gelmesi gereklidir. Bu sebeple klimaks- lar; önce ot, çalı ve böcek vb. pek çok canlının yıllar boyunca toprağı işlemesi, geliştirmesi ile oluşabilmektedir.

5. 1’den 6. aşamaya doğru gidildikçe hangi faktörlerin miktarlarında artış olduğunu söyleyebilirsiniz?

  • Cevap:

Toprak katmanı,
Biyoçeşitlilik,
Biyokütle.

6. Göl kıyısından ormana kadar olan yürüyüş sırasında gözlemci bir kişi, fiziksel ortamda hangi değişiklikleri görebilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Toprak yüzeyindeki toplam ışık yoğunluğunda gittikçe artan azalma, rüzgâr hızında ve buharlaşma oranında azalma, toprak neminde ve nisbi nemde, topraktaki organik madde miktarında ve yüzeydeki yaprak çürümesi miktarında artış görür.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 240 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!