Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

3. Bir şeker hastasının Tip 1 mi yoksa Tip 2 türünden mi olduğunun anlaşılmasını sağlayabilecek bir deney düzeneği tasarlayınız. Cevabını gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: 10 saat aç kalmış bir şeker hastasına şekerli bir besin verildikten sonra hastanın kanma bakılır. Hastanın kanında insülin bulunmuyorsa Tip 1, insülin bulunuyorsa Tip 2 hastasıdır.

4. Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet, tiroit hastalıkları gibi genetik geçişli olduğu düşünülen hastalıkları meydana gelmeden önlemek mümkün müdür? Fikirlerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap:  Tip 1 diyabet otoimmün bir hastalık olup çoğunlukla genetik geçişlidir. Önlemek çok olası değildir. Ancak ileride genetik alanındaki gelişmelerle belki bozulan pankreas yapısı tamir edilip hastalık tedavi edilebilir.

Tip 2 diyabet ve tiroit hastalıkları ise yine genetik etki olsa bile hareketsiz yaşam, aşırı kilo, stres hastalığı tetikleyen sebepler olabilir. Bu nedenle düzenli ve hareketli bir yaşam, doğru beslenme ile bu hastalıkların önlenmesi mümkün olabilir.

5. İnsan kanında leptin hormonunun normal seviyelerde bulunması tokluk hissini sağlar. Leptin hormonunun kandaki miktarı normalden aşağı düştüğünde ise bireyde tokluk yeterli miktarda hisse- dilemez ve yemek yeme isteği doğar.

Karbonhidrat ağırlıklı beslenen bir insanın leptin ve insülin hormonlarında nasıl bir değişim olması beklendiğini açıklayınız.

  • Cevap: Gün içinde sık sık karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, devamlı olarak insülin salınımına neden olur. Bu durum zaman içinde kanda dolaşan leptin miktarını arttırdığı için bireylerde leptin direnci gelişimine neden olabilmektedir. Sonuçta kişinin leptin hormonuna karşı hassasiyeti azalır ve tokluk hissinin yeterli yoğunlukta hissedilememesi sonucu gereğinden fazla yemek yeme olayı gerçekleşir (insülin ve leptin direnci).

6. İnsülin hormonu, kandaki fazla glikozu karaciğerde glikojen olarak depolayan bir hormondur. Böylece fazla şekerin yağa çevrilmesi engellenir. Tiroit hormonları da metabolizmayı hızlandıran bir hormondur.

İştah ve bağlantılı olarak fazla kilo sorunu olan insanlarda zayıflamak için dışarıdan insülin ve tiroit hormonu almak, kilo sorununu çözebilir mi? Sağlık açısından riskleri ne olabilir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Tiroit ve şeker ilaçlarının ilave olarak alınması kilo problemini çözmede yardımcı olabilir. Ancak ilaçlarla fazla tiroit hormonu almak hipertroidizm gibi belirtiler ortaya çıkarır. Metabolizmayı hızlandırır, kalbin ritmini hızlandırır, terlemeyi artırır, sık dışkı- lamaya neden olur, sıcağa tahammülsüzlük oluşur; ishal, bulantı, saç dökülmesi, ellerde titreme, sinirlilik, öfke patlamaları, âdet düzensizliği, yüksek tansiyon, bazı hastalarda beyin kanaması oluşturabilir. Şeker ilaçları ise bazen ölümcül olan aşın obezitenin tedavisi için doktor kontrolünde zayıflama amaçlı kullanılsa da uyku sorununun yanı sıra ayrıca mide bulantısı ve ishal gibi yan etkiler çok rahatsız edici olabilir.

7. Oral glikoz tolerans testi, vücudun glikozu kullanma ve onu kandan atılma kabiliyetini gösteren bir testtir. Kişiye içinde glikoz çözdürülmüş su içirilerek belirli aralıklarla kan glikoz düzeyi ölçülür.

Bu testin uygulandığı sağlıklı bir insan ve şeker hastalığı olan bir insanda olası sonuçlar neler olabilir? Karşılaştırarak açıklayınız.

  • Cevap: Sağlıklı bir insanda 2 saat içinde kandaki glikoz düzeyi normal sınırlar içine girer. Biraz yüksek çıkması bozulmuş glikoz toleransı demektir, kişi takip edilmelidir. 2 saat sonunda hâlâ kan glikoz seviyesi yüksekse kişiye diyabet tanısı konur ve ileri tetkikler sonucu tedaviyle başlanır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!