Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 28

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 28

3. Fiziksel ve duyusal stresler böbrek üstü bezinin sinir sistemi tarafından kontrol edilen kısmım uyarmaktadır. Fiziksel ve duyusal stresin artması durumunda insan vücudunda meydana değişimlerin neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Böbrek üstü bezlerinin medulla bölgesinden salgılanan hormonlar, sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Medulla bölgesinde adrenalin ve noradrenalin hormonlarının sahnımı gerçekleşir. Adrenalin ve noradrenalin stres durumlarında enerji üretimi ve kullanımını arttırmaktadır. Aynıca bu hormonlar kan basıncı, kalp atış hızı ve kandaki glikoz miktarının artmasına neden olur.

4. Dişi bireylerde erkeksi özelliklerin oluşmasmda böbrek üstü bezlerinin nasıl bir etkisi olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Dişi bireyâerde adrenal korteksten erkeklik hormonu olan testosteron salgılanır. Ancak bu salgılama eşik değerin altındadır. Dişi bireylerde adrenal korteksin fazla çalışması, erkeksi özelliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Adrenal korteksten salgılanan testosteron hormonunun miktarının artması dişi bireylerde sakal çıkması, ses kalınlaşması ve rallim körelmesi gibi sonuçlara yol açar.

5. Memeli bir hayvan olan impalanın aslanı gördüğünde vücudunda meydana gelen değişimler ile annesinin çok sevdiği vazoyu kıran çocuğun vücudunda meydana gelen değişimler arasındaki benzerlikler nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Bir tehlike, stres, panik ve korku durumunda böbrek üstü bezlerinin medulla kısmından adrenalin ve noradrenalin sahnımı artar. Buna bağlı olarak kalp atış hızı artar, göz bebekleri büyür, kan şekeri artar, oksijen tüketimi ve kan basıncı artar. Dolayasıyla aslanı gören impala tehlikeyi algılamış, vazoyu kıran çocuk ise korkmuş ve paniklemiştir. Her iki bireyde de adrenalin ve noradrenalin seviyesi artmıştır.

6. “Adrenalin ve noradrenalin hormonları sadece böbrek üstü bezlerinin medulla kısmından salgılanır.” şeklindeki bir hipotezin hangi gerekçeler gösterilerek çürütülebileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Sinir hücrelerinin akson uçlarından da adrenalin ve noradrenalin salgılanmaktadır. Bu sebeple nörotransmitter madde olarak impuls iletiminde de görev almaktadırlar.

7. İnsan vücudu bir tehdit algıladığında hipotalamus hipofiz bezinden ACTH hormonunun salgılanmasını arttırır. ACTH böbrek üstü bezlerini uyararak kortizol hormonunun salgılanmasının artmasını sağlar. Kortizol hormonu ise strese karşı vücudun savunma mekanizmalarını harekete geçirir.

Uzun süreli ve kronikleşmiş stres durumlarında yüksek seviyede bulunan kortizol hormonunun insanların yaşam kalitesini nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Uzun süre kortizol seviyesinin yüksek olması bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve kişilerin hastalıklara karşı daha savunmasız kalmasına neden olur. Yani bu durum, bağışıklık sistemini baskılar. Erkek bireylerde yüksek kortizol seviyesi testosteron hormonu üretiminin azalmasına, testislerin küçülmesine, kadınlarda ise yumurtalıkların küçülmesine yel açarak kısırlığa neden olabilir. Kilo alımı, hipertansiyon ve yorgunluğa neden olabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!