Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 29

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 29 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 29

Multiple Skleroz (MS) hakkında verilen aşağıdaki metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Canlıların ortak özelliklerinden biri de çevreden gelen uyarıları algılayarak tepki vermektir. Bu özellik insanlarda nöronlar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Her birimizin vücudunda milyarlarca nöron bulunur. Bunun büyük bir kısmı beyin ve omurilikte bulunur. Vücudumuzdaki nöronlar uyartıları dendritleriyle alır, aksonlarıyla diğer nöronlara ya da dokulara gönderirler. Bazı nöronların aksonları miyelin kılıf ile kaplıdır. Miyelin kılıf merkezî sinir sisteminde oligodendrositler tarafından, çevresel sinir sisteminde ise Schvvann hücreleri tarafından yapılır. Bu hücreler glia hücrelerindendir. Miyelin kılıf oluşturmak için her bir Schvvann hücresi aksonun etrafında birkaç kez döner. Miyelin kılıf aksonun yalıtılmasını sağlayan lipoprotein yapılı bir maddedir.

Sinir sisteminde miyelin kılıfın etkisi elektrik kablolarının etrafını saran plastik korumanın yaptığı etkiye benzetilebilir. Miyelin kılıf yalıtım maddesi oluşturarak iyonların sadece belli bölgelerden geçmesini sağlar. Böylece impuls iletimini hızlandırır.

Bazı durumlarda bağışıklık sistemi nöronların miyelin kılıfım yabancı bir madde gibi algılayarak miyelin kılıfa saldırabilir. Bunun sonucunda Multiple Skleroz (MS) denilen otoimmün bir hastalık ortaya çıkar. MS, kadınları erkeklerden üç kat daha fazla etkiler. Her yaşta görülebildiği gibi en fazla 20 – 50 yaş aralığındaki insanları daha çok etkilemektedir. Ekvatordan uzak yerlerde özellikle kuzey ülkelerinde daha sık görülmektedir.

Bağışıklık sisteminin böyle davranmasına neyin neden olduğu bilinmemektedir. Ancak bilim insanları, genetik ve çevresel faktörlerin birlikte neden olabileceğini düşünmektedirler. Stres, yoğun iş hayatı, bağışıklık sisteminin zayıf olması, virüs kaynaklı enfeksiyon bu hastalığı tetiklemektedir. Kronik bir hastalık olan MS nöbetler şeklinde görülür. Nöbetlerin sıklığı, şiddeti, belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kişide ayaklarda ve kollarda uyuşma ve güçsüzlük, boynu öne eğerken ortaya çıkan elektrik şoku hissi, titreme, denge bozukluğu, gözde kısmı veya tam görme kaybı, konuşma bozukluğu, yorgunluk, baş dönmesi, vücudun bazı bölgelerinde karıncalanma, idrarı ya da dışkıyı tutamama sorunları ile ortaya çıkabilir.

MS nöbeti geçiren bir kişi çoğunlukla bulantı, kusma, baş dönmesi, çift görme ve dengeyi sağlayamama gibi şikâyetlerle doktora gider. Doktor, beyin MR’ı ve beyin omurilik sıvısından örnek alarak teşhis koyar. MS için toplumda bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının yapılması önemlidir. Erken teşhis hastalığın kontrol altına alınmasında etkilidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!