Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

1. Sinir sistemi hastalıklarının tedavisi zordur. MS gibi bazı hastalıkların ise tam bir tedavisi yoktur. Bu durumu nasıl açıklayabilirsiniz? Cevabınızı nöronların yapısını dikkate alarak veriniz.

  • Cevap: Vücudumuzda birçok organ ve doku herhangi bir hasar sonunda müdahale olmadan kendi kendine iyileşebilir. Bu organ ve dokuları oluşturan hücreler bölünme yeteneğindedirler. Nöronlar çok fazla özelleşmiş olduklarından bölünüp çoğalamazlar. Bu yüzden çoğu sinir sistemi hastalığının tam bir tedavisi yoktur.

2. MS hastalığının belirtileri kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Bu durum nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: MS merkezî sinir sistemi içinde herhangi bir yerde gelişebilir. Göz sinirleri, işitme sinirleri, denge merkezi, çizgili kasları kontrol eden bölgeler gibi farklı yarlere zarar verebildiğinden belirtileri de farklı olabilir.

3. Bir nörologsunuz ve hastanız size sürekli yorgun olduğunu ve iyi uyuyamadığım, bazen de vücudunun bir kısmında uyuşmaların ve ağrıların olduğundan şikâyet ettiğini varsayınız. Bu durumda MS hastalığı olabilir şüphesi aklınıza gelebilir mi? Emin olmak için ne yaparsınız?

  • Cevap: Evet, MS olabilir. MR (Manyetik Rezonans) çekilmesini isterim. Beyin, omurilik ve optik sinirlerdeki miyelin kılıfta bir zarar var mı bakarım.

4. MS hastalığının tedavisinde doktor kortizol içerikli ilaçlar vermektedir. Bu ilaçların sürekli kullanılması istenmektedir. Bu durumu nasıl açıklayabilirsiniz?

  • Cevap: MS otoimmün bir hastalıktır. Kişinin bağışıklık sistemi nöronların miyelin kılıfını yabancı olarak algılar. Aşırı bağışıklık cevabını azaltmak için kortizol kullanılır. Kortizol proteinleri karbonhidrata çevirir. Savunma proteinlerinin yoğunluğunu azaltır.

5. MS’in ekvatoral bölgelerde daha az kuzey bölgelerde daha fazla görülmesinin nedeni ile ilgili bir hipotez ileri sürünüz. Hipotezinizi destekleyecek açıklamalar yapınız.

  • Cevap: Kuzeye ülkelerinde ışık miktarı daha azdır. Vücudun ışık yardımıyla ürettiği D vitamini de azdır. D vitamini azlığı bağışıklığın zayıf olmasına ve otoimmün hastalıkların daha fazla görünmesine neden olur.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!