Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 36

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 36 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 36

Bağırsaktaki mikroorganizmaların %80’inin faydalı olduğu biliniyor. Ancak bir şekilde bağırsak mikro- biyotası bozulup zararlı mikroorganizmalar sindirim sisteminde çoğalmaya başladığında bağırsak duvarını tahrip ediyorlar. Bunun sonucunda bağırsak hücreleri arasındaki sıkı dokular gevşiyor ve bağırsağın geçirgenliği artıyor. Anormal, hasarlı ve geçirgen bağırsak nedeniyle toksinler, mikroorganizma kaynaklı metabolik ürünler, ağır metaller, katkı maddeleri ve iyi sindirilemeyen besinler bağırsak duvarından kana karışıyor ve kan yoluyla da beyne gidiyor. Sonrasında bu zararlı maddelerin beyin ve sinirsel iletim işlevlerinde meydana getirdiği bozukluklar bazı zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açabiliyor.

1. Bağırsaklara neden “ikinci beyin” deniliyor?

  • Cevap: Beyin, sinir sisteminin en önemli denetim merkezidir. Vücutta gerçekleşen tüm metabolik olayları, organ ve sistemlerin çalışmasını beyin düzenler ve denetler. Bağırsak da tıpkı beyân gibi sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde ve bazı metabolik olaylarda görev alır. Ayrıca bağırsakta bulunan faydalı ya da zararlı mikroorganizma topluluğunun dengesi bozulunca önemli sağlık sorunları ortayca çıkabilir. Diğer bir deyişle beyin nasıl ki bağırsaklar üzerinde etkiye sahipse bağırsaklar da beyin faaliyetleri üzerinde bir etkiye sahiptir. Bu yüzden bağırsaklara “ikinci beyin” deniliyor.

2. “Vücudunuzun sağlıklı olması için bağırsaklarınız sağlıklı olmalıdır.” ifadesine katılır mısınız? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, katılırım. Bağırsak mikrobiyotası değiştiğinde bazı sinir sistemi rahatsızlıkları gözleniyor. Mikrobiyota dengesi yararlı ya da zararlı bakteri oranına (%80/%20) bağlıdır. Bu denge bozulduğunda bağırsak duvarının geçirgenliği değişiyor ve zararlı mikroorganizmaların metabolik ürünleri kana karışarak sinir sistemini olumsuz etkiliyor. Bu yüzden sağlıklı bir vücut için sağlıklı bağırsak mikrobiyota dengesi gerekiyor.

3. Antibiyotikler bağırsak mikrobiyotasmı nasıl etkiler?

  • Cevap: Antibiyotikler bağırsak florasında bulunan zararlı bakterileri öldürürken yararlı bakterilerin (Bifidobacteria, Lactobacilli) de sayasını azaltır. Aynaca antibiyotikler bilinçli kullanılmadığı zaman zararlı bakterilerin direnç kazanmasına sebep olur. Bağırsaktaki yararlı veya zararlı bakteri dengesi bozulur.

4. Metinde verilen bilgilere göre sinir sisteminin sağlıklı yapısının korunması için neler yapılmalıdır?

  • Cevap: Sinir sisteminin sağlıklı yapısının korunması için mikrobiyota dengesine dikkat etmemiz gerekir. Bunun için de probiyotik desteği alarak prebiyotik gıdalarla ve sağlıklı beslenmemiz gerekir.

5. Prebiyotikler, sindirim sistemindeki yararlı bakterileri besleyen ve büyümelerini teşvik eden gıda kaynaklarıdır. Probiyotikler ise sindirim sisteminde doğal olarak bulunan yararlı mikroorganizmalardır. Buna göre prebiyotik beslenme ve probiyotik tedavi sonucunda kaygı durumu bozukluğu ve depresyonun azaltılabileceğini düşünür müsünüz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap (1): Evet, kısmen düşünebilirim. Metinde verilen bilgiler doğrultusunda kaygı bozukluğu ve depresyon yaşayan farelerin bağırsaklarında Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum bakteri türlerinin düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir. Tıpkı otizmli farelerde yapıldığı gibi dışarıdan probiyotik takviyesi şeklinde Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum bakteri kültürü depresyonlu farelere verilerek bağırsaklarında bozulmuş olan mikrobiyota dengesi tekrar sağlanabilir. Çeşitli testlerle depresyon durumunun ortadan kalkıp kalkmadığına bakılabilir. Ancak prebiyotik beslenme hakkında bilgi verilmediği için depresyonlu farelerin iyileşmesi hakkında bir şey söylenemez.
    Olası cevap (2): Hayır, düşünmüyorum. Otizmli farelere probiyotik tedavi uygulandığında olumlu sonuç alınmış olabilir. Ancak aynı durum depresyonlu fareler için geçerli olmayabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 36 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!