Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

4. Kanser türlerinin %80’i vücudun dış ve iç yüzeyini saran epitel doku kökenlidir. Bu durumun nedeni nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Deride bulunan epitel doku hücreleri devamlı olarak yenilendikleri için sürekli ve hızlı bir biçimde bölünür. Dış etkilere en fazla maruz kalan organımız derimizdir. Kansere neden olan (kanserojen) U.V. ışınları, radyasyon, kimyasal maddeler, hava kirliliği vb. etkenlere daha fazla derinin maruz kalması hücre bölünmelerinin kontrolden çıkmasına ve deride kanserleşmeye neden olur.

5. İnsanların deri renkleri birbirinden farklıdır. Buna göre;

a) İnsanların deri renklerinin farklı olmasının sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Deride bulunan melanosit hücrelerinden sentezlenen melanin pigmenti deriye rengini verir.

b) Deri renginin oluşmasında hangi endokrin bezin etkisi olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Hipofiz bezinden salgılanan MSH melanosit hücrelerini uyararak deriye rengini veren melanin pigmentinin salgılanmasını arttırır.

c) Albino bireylerde deri, kirpikler, saçlar ve kılların beyaz veya açık sarı olmasının nedeninin ne olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Albinoluk, melanosit hücrelerinden melanin pigmentinin az üretilmesi veya hiç üretilmemesinden kaynaklanan bir genetik mutasyondur.

6. Derinin önemli fonksiyonlarından biri de vücut ısısının sabit tutulmasını sağlamaktır. Vücut ısısının sabit tutulmasında deride bulunan hangi yapıların etkin olarak rol oynadığını açıklayınız.

  • Cevap: Deride bulunan ter bezleri, yağ bezleri ve kan damarları vücut ısısının sabit tutulmasında etkin rol oynar.

7. Elif sağ elini soğuk suya, sol elini sıcak suya batırmış ve belirli bir süre beklettikten sonra her iki elini de sudan çıkarıp ılık suya batırmıştır. Soğuk sudan çıkan sağ eli ılık suyu sıcak, sıcak sudan çıkan sol eli ılık suyu soğuk hissetmiştir. Bu durumun oluşmasının sebebinin ne olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Krause ve Ruffini cisimcikleri deride bulunan termoreseptörlerdir. Termoreseptörler derinin her bölgesinde aynı sıklıkta bulunmaz. Isıya alışır ve çabuk yorulurlar. Isının organizmalar için bir konfor sınırı bulunur. İnsan için bu sınır 20 °C’dir. Bu smırm üzerindeki ısı değerleri sıcaklık, altındaki ısı değerleri soğukluk duyusunu uyandırır. Isı konfor sınırında sıcaklık ve soğukluk duyusunun uyarılmaması alışma nedeniyledir. Bu nedenle belirli bir süre sıcak ve soğuk sularda bekleyen ellerdeki Krause ve Ruffini cisimcikleri alışmış ve yorulmuş oldukları için ılık suyu sağ el sıcak, sol el soğuk olarak hissetmiştir.

8. Derinin bazı duyuları algılaması ve vücut ısısını düzenlemesi haricinde hangi işlevlerinin bulunmakta olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Mikroorganizmaların vücuda girmesini önleyerek vücut savunmasmda görev alır. Metabolizma artıklarının ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında görev alır (boşaltım). Fiziksel ve kimyasal etkilere karşı koruma sağlar. Yağ depo eder.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!