Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 40

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 40 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 40

1. İnsan gözünün hangi yapıları fotoğraf makinesiyle benzerlik göstermektedir?

  • Cevap: İnsan gözünün merceği fotoğraf makinesi lensiyle, gözün iris yapısı diyaframla, göz bebeği diyafram açıldığıyla, gözün retinası da fotoğraf makinesindeki görüntü sensörü veya fotoğraf filmiyle benzerlik göstermektedir.

2. İnsan gözünün hangi yapıları ışığın retina üzerine odaklanmasında işlev görmektedir?

  • Cevap: Kornea, mercek, gözün ön ve arka bölümünü dolduran saydam sıvılar retina üzerine odaklamada işlev görür.

3. Uzak veya yakın mesafedeki bir nesnenin net görüntüsü fotoğraf makinesinde odak uzaklığı değiştirilerek oluşturulur, insan gözünde odak uzaklığı sabit olduğuna göre odaklanma nasıl gerçekleştirilmektedir?

  • Cevap: İnsan, göz merceğinin şeklini değiştirerek odaklama yapar. Mercek ışığı kırarak retinaya odaklar. Mercek kalınlaştıkça ışığın kırılması daha fazla olur. Yakındaki bir nesneye bakarken merceği kontrol eden kirpiksi cisim kasları kasılır. Mercek bağları gevşer. Böylece esnek olan mercek kalınlaşır ve yuvarlaklaşır. Merceğin ışık kırıcı özelliği artar. Mercek inceldikçe de ışığı kırma özelliği azalır. Uzaktaki bir nesneye bakarken merceği kontrol eden kirpiksi cisim kasları gevşer. Mercek bağlarını gerer. Böylece mercek incelir ve yassılaşır. Bu değişimlere göz uyumu denir.

4. Kırmızı renkli bir nesne sağdan sola doğru gözün önünde yavaş biçimde hareket ettirilmektedir. Gözün optik eksenine yaklaştığında bu nesnenin hangi özelliği öncelikle ayırt edilebilir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Gözün önüne yandan yaklaştırılan bir nesnenin önce şekli daha sonra rengi ayırt edilir. Çünkü görüntü ilk olarak sarı beneğin çevresindeki çubuk reseptörlerle alınır. Gözün optik ekseninde ise en net ve keskin görüş elde edilir. Çünkü koni reseptörler en yoğun olarak sarı beneğin merkezinde bulunur.

5. Fotoğraf makinesindeki diyafram ile gözdeki irisin çalışma mekanizması nasıl bir benzerlik göstermektedir? Farklı olan tarafları nelerdir?

  • Cevap: İristeki halkasal düz kaslar göz bebeğinin genişliğini kontrol ederek gözün içine girecek ışık miktarım ayarlar. Bu kaslar gevşediğinde göz bebeği büyür, kasıldığında küçülür. Diyafram yapısındaki açıklığın azaltılıp artırılmasıyla makineye giren ışık miktarı ayarlanır. Bu açıdan göz bebeğiyle benzerlik göstermektedir. Göz bebeğinin genişliği yalnızca ışığın varlığında değil; korku, heyecan, ilgi ve cinsel çekim gibi içinde bulunulan duygusal duruma göre de değişebilir. Bu açıdan diyafram yapısından farklılık gösterir.

6. Dijital fotoğraf makinesindeki görüntü sensörleri çoğunlukla yarı iletken malzemelerden üretilir. Işık sensöre ulaştığında elektron açığa çıkmasına neden olur. Oluşan elektron sayısı birim alana düşen ışık miktarına ve ışığın dalga boyuna bağlıdır. Görüntü sensörlerinin bu özelliği insan gözündeki hangi yapıyla benzerlik göstermektedir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Görüntü sensörünün ışığın farklı dalga boylarını soğurma özelliği, gözün sarı beneğinin merkezinde çokça bulunan koni reseptör hücreleriyle benzerlik göstermektedir. Koni hücrelerini uyarmak için daha fazla ışık gerekir ve gün ışığında renkleri ayırt etmemizi sağlar.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 40 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!