Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 44

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 44 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 44

1. “Körebe” oldukça eski bir çocuk oyunudur. Bu oyunda ebe olarak belirlenen çocuğun gözleri bağlanır ve kendi etrafında birkaç kez dönmesi sağlanır. Oyundaki diğer çocuklar el çırparak veya tekerlemeler söyleyerek sesler çıkartır. Oyunun ebesi de bu çocukları yakalamaya çalışır. Ebe, gözleri bağlı olduğu hâlde hangi yöne gideceğini nasıl belirler?

  • Cevap: Kulağın işlevlerinden biri de yön belirlemedir. İki kulağın olması yön tayininde avantaj sağlar. Sesin çıktığı kaymağa yılkın olan kulak sesi daha şiddetli ve diğer kulaktan daha önce duyar. Ses hangi kulağa (sağ veya sol kulak) öncelikli ve daha şiddetli geliyorsa kişi ona göre sağ veya sol tarafa yönelir.

2. Bir orkestrada obua ve klarnetin aynı şiddet ve frekansta titreştikleri tespit edilmiştir. Frekans ve titreşimleri aynı olsa da kulağımız bu iki farklı çalgıdan çıkan sesleri nasıl ayırt edebilir?

  • Cevap: Obua ve klarnetten çıkan seslerin dalga boyu genliği (şiddeti) ve frekansı ayan olsa da çıkardıkları seslerin niteliği (tınısı) farklı olacaktır. Çünkü her ses kaymağı kendine özgü ses çıkarır.

3. Bir arkadaşınızın kulağına fısıldayarak birkaç cümle söylediğinizde arkadaşınızın kulağında bu sesin izlediği yol ve algılanması nasıl olur?

  • Cevap: Fısıldayarak söylenen sözcükler kulağa daha az şiddetle gelir. Diğer bir deyişle ses gürlüğü alçaktır. Genliği düşük olan dalga boyları kulak kepçesiyle kulak yoluna iletilir. Kulak zarım titreştirir. Kulak kemikleri bu titreşimleri artırarak oval pencereye iletir. İç kulaktaki kohleada bulunan sıvılarda küçük dalgalanmalar oluşur. Bu küçük dalgalar, korti organındaki tüy hücrelerinin daha az titreşmesine sebep olur ve beyne daha az aksiyon potansiyeli gönderilir. Beyinde kulağa söylenen sözler fısıltı şeklinde algılanır.

4. Aşağıda aynı ses kaynağından çıkan, aynı ortamda (hava) bulunan ve aynı sürede yayılan üç farklı ses dalgası verilmiştir. Frekans, birim zamanda (saniyede) oluşan dalga sayısıdır. Şekilde her bir kareyi 1 metre olarak ele alınız.

Buna göre;

a) Bu dalgaların dalga boylarını (metre) ve frekanslarını ölçerek verilen tabloyu doldurunuz.

  • Cevap:

b) Kulağımız A, B ve C ses dalgalarının gürlüğü (alçak, şiddetli) ve tonunu (pes, tiz) nasıl algılar?

  • Cevap: A, B ve C dalgalarının genlikleri aynı olduğundan ses şiddetleri aynıdır. C dalgasının frekansı en fazla olduğu için bu sesi tiz, A dalgasının frekansı da en az olduğu için bu sesi pes olarak algılar.

c) Frekans ve dalga boyu arasında herhangi bir örüntü gözlemlediniz mi? Matematiksel bir bağlantı oluşturabilir misiniz?

  • Cevap: Dalga boyu azaldıkça frekans artıyor veya dalga boyu arttıkça frekans azalıyor. Dalga boyu ve frekans arasında ters orantı var.

5. Kulak zarı 55 mm2 lik bir alana sahip iken oval pencerenin yüzey alanı 3,2 mm2dir. Bu durum işitme olayı için nasıl bir avantaj sağlar?

  • Cevap: Kulak zarının yüzey alanı ile oval pencerenin yüzey alanını oranladığımızda (55 mm* 2/3,2 mm2) kulak zarının yüzey alanı 17 kat daha büyüktür. Yüzey alanının, dış kulağın sonundan iç kulağın başlangıcına doğru giderek azalması ve kulak kemiklerinin titreşmesiyle ses dalgaları iç kulağa daha fazla basınç uygular. Bu durum sesin havadan sıvı ortama etkin bir şekilde iletilmesi için avantaj sağlar.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!