Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 45

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 45 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 45

Tat alma duyusu hakkında verilen aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Tat duyusu; kişinin yaşam kalitesi üzerinde etkili olan, beslenmeyi destekleyen, toksik gıdaların alınmasını önleyen önemli bir duyudur. Birçok faktöre bağlı oluşabilen tat bozuklukları; kişinin fiziksel ve psikolojik olarak iyi olma durumunu, iştahını ve yeterli beslenmesini olumsuz etkilemektedir. İnsanlarda konuşma ve beslenme için vazgeçilmez bir organ olan dilin üzerini örten epitel dokuda papilla denen yapıların yüzeyinde çok sayıda tat tomurcuğu vardır. Bu tat tomurcuklarının içinde de tükürükte çözüne- bilen maddelerin tadını algılayan kemoreseptörler bulunur. Erişkin bir insanın ağzında ortalama 9.000- 10.000 kadar tat tomurcuğu bulunur.

Çocuklarda tat tomurcuklarının sayısı daha da çoktur. Yaşlandıkça bu tat tomurcuklarının sayısı azalır. Yetişkinlerde tat reseptörlerini içeren tat tomurcukları papillalarda yer alırken çocuklarda ise yanakta hatta damağın gerisinde bulunabilmektedirler. Her tat tomurcuğunda yapısal açıdan farklı beş tip tat reseptör hücresi vardır: Tuzlu tat, yemek tuzu tarafından; ekşi tat, hidrojen iyonu tarafından; tatlı tat, proteinler yoluyla; acı tat ise kapsaisin gibi çeşitli maddeler yoluyla tanınır. Yaygın olarak bilinen bu tatlardan başka son yıllarda beşinci tat olarak ortaya çıkan umami (Japoncada “lezzetli” anlamına gelir.) tadı, glutamat maddesinin algılanmasıyla tanmır. Reseptör hücrelerin tüyleri tomurcuğun tat deliğindedir. Duyu sinirleri, reseptör hücreleri sarar ve onlarla sinaps yapar. Tat reseptörleri de koku reseptörleri gibi sıvıda çözünen maddelerle uyarılan kemoreseptörlerdir.

Nasıl tat alıyoruz?

Tat reseptör hücreleri, dilin yüzeyinde herhangi bir tat maddesi tarafından uyarıldığında hücrenin içi ve dışı arasındaki mevcut elektrik yükü değişmekte, bu değişim bir elektriksel sinir impulsu olarak sinirlere iletilerek beyne ulaştırılmakta ve beyinde hangi tat olduğu saptanmaktadır.

İnsanların dilinde aynı çeşit tat alma reseptörleri olmasına rağmen yiyeceklerden aynı oranda tat alamamalarının sebeplerinin neler olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Tat alma bozuklukları, bireylerin tat alma kalitesini etkiler. Bazı hastalıklar (diyabet, reflü…), sigara kullanımı, alkol kullanımı, ilaç kullanımı, yaşlılık, hamilelik, ağız ve diş sağlığı bozuklukları, kemoterapi gibi nedenler de bireylerin tat alma kalitesini etkilemektedir. Ayrıca besinin tadının farklı algılanmasında besinin sıcaklığı, görünüşü, rengi, kokusu ve kişinin koku alma kalitesi de etkilidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!