Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46

2. “Kemoreseptörlerin uyarılabilmesi için algılanacak olan maddenin çözünmesi gerekir.” hipotezini kanıtlayacak bir deney tasarlayınız. Deneyinizin yapım aşamalarını açıklayınız.

  • Cevap: Tat ve koku duyusunun algılanmasını sağlayan reseptörler kemoreseptörlerdir. Kemoreseptörlerin uyarılması için tadı veya kokusu alınacak maddelerin çözünmüş ve belli bir yoğunlukta olması gereklidir. Bunu kanıtlamak amacıyla hazırlanabilecek deneyde sınıftan 2 öğrenci seçilir. Öğrencilerden bir tanesinin dili steril peçete yardımıyla iyice kurutularak dilinin üzerine kuru toz şeker serpilir. Diğer öğrencinin diline ise bir işlem uygulanmadan şekerli su çözeltisi bir fırça yardımıyla değdirilir. Her iki öğrenciden de elde edilen sonuçlar değerlendirilir.

3. %0,01, %5 ve %10’luk şeker çözeltileri hazırlanmıştır. Öğrencilerin dillerinin uç kısmına en düşük derişimli çözelti fırça yardımıyla değdirilmiştir. Öğrenciler ağızlarını her seferinde su ile çalkaladıktan sonra bu işlem diğer şeker çözeltileri için de tekrar edilmiştir. Deneyden sonra öğrencilerin %0,01’lik şeker çözeltisinin tadını alamadıkları diğer çözeltilerin ise tadını aldıkları ifade edilmiştir. Buna göre deneyin neyi ispatlamak için yapılmış olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Tat alabilmek için gerekli bir eşik değeri vardır. Bu değerin altında kalan %0,0Tlik çözeltiden tat alınamamıştır. Diğer çözeltilerden ise tat alınabilmiştir.

4. “Kemoreseptörler kendilerini hızlı bir şekilde yenileme özelliğine sahiptir.” ifadesine katılıyor musunuz? Cevabınızı gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Evet, katılıyorum. İnsan dili gün içinde çok sıcak, çok soğuk gibi etkilere maruz kalmakta ve dil üzerinde bulunan kemoreseptörler bu durumdan etkilenmektedir. Fakat dili oluşturan epitel doku hücreleri kendilerini hızlı bir şekilde mitoz bölünmeler geçirerek yenileme özelliğine sahiptir.

5. COVID-19’un yaygın belirtileri yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Vakalarda baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ve eklem ağrıları, hâlsizlik, koku ve tat kaybı, ishal de görülebilmektedir. Bazı hastalarda ise hiçbir belirti görülmez.

a) Yukarıdaki parçada koku ve tat kaybının bir hastada aynı anda yaşandığı belirtilmiştir. Koku ve tat kaybının birlikte gerçekleşmesinin nedeni ne olabilir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Olası cevap: Koku alma duyusunu yitiren birçok kişi, tat alma konusunda da problem yaşadığım ifade eder. Tat ve kokunun farklı duyular olduğu ve birbirinden bağmışız olduğu bilinmekle birlikte, tat ve koku sistemlerinden beyne gelen uyanlar birleştirilerek lezzet algısını oluşturmaktadır. Lezzet, tat ve koku duyularının beraber uyarılmasıyla algılanır. Lezzeti değerlendirmede koku duyusu tat duyusuna göre daha önemlidir. Burundan nefes alamayan kişilerin lezzeti değerlendirmede zorlanmasının sebebi budur. Birçok tat, koku duyusu tarafından algılanır. Örneğin burnu tıkalıyken sarımsaklı yemek yiyen bir kişi, yenilen yemeğin tatlı veya ekşi olduğunu ayart edebilir fakat sarımsak kokusunu algılayamayabilir. Bunun nedeni sarımsağın kokusunun büyük kısmının koku algaçları tarafından değerlendirilmesinden kaynaklanır. Çikolata ile kahve de tatlan ve kendilerine özgü kokularıyla algılanabilen gıda maddelerindendir.

b) Koku ve tat kaybının birlikte gerçekleştiğini kanıtlayan bir deney düzeneği hazırlamanız istense nasıl bir deney düzeneği hazırlardınız? Deneyinizin yapım aşamalarını yazınız.

  • Cevap:

Olası cevap: Öğrencilerin gözlerini kapatarak besinleri görmemelerini sağlayanız. Burunlarını da bir mandal yardımıyla kapatınız. Daha sonra öğrencilere çeşitli besinler yedirerek onlardan kokusunu alamadıkları bu besinlerin tatlarıyla ilgili yorum yapmaları yapmalarını isteyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!