Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 48

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 48 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 48

1. Hangi öğrencinin göz kusurunun mercek veya ameliyatla düzeltilebilme ihtimali yoktur? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Burak isimli öğrencinin göz kusurunun mercek veya ameliyatla düzeltilebilme ihtimali yoktur. Çünkü renk körlüğü X kromozomu üzerinde çekinik genler ile taşman kalıtsal bir rahatsızlıktır. Retinada bulunan koni reseptörlerinin renkleri algılamalarındaki bozukluk nedeniyle ortaya çıkar.

2. Ailesi, Ayşe’yi tavsiye edilen göz merkezine götürmüştür. Göz merkezinde Ayşe’nin göz yapısını inceleyen göz doktoru, Ayşe’nin göz kusurunun giderilebilmesi için nasıl bir çözüm önermiş olabilir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Ayşe’nin göz kusuru şaşılıktır. Şaşılık, göz küresini hareket ettiren kasların birbirleri ile uyumlu çalışmaması sonucunda gözlerin aynı noktaya yönelememesidir. Bu nedenle göz doktoru, ameliyat ile göz kaslarının düzeltilerek göz küresi ile uyumlu bir biçimde çalışacağının sağlanacağını belirtmiştir.

3. Bir kişide hem Ayşe’nin hem de Burak’ın göz kusuru bulunabilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Bir kişide hem renk körlüğü hem de şaşılık olma ihtimali vardır. Bu göz kusurlarının oluşumu birbirinden tamamen farklıdır.

4. Mert’in göz kusuru ile miyop ve hipermetrop göz kusurları arasında ne gibi bir benzerlik vardır? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Farklı şekillerde olsa da miyop ve hipermetrop göz kusurları göz merceğinin anatomik yapısının bozulması sonucunda oluşur. Mert’in göz kusuru olan astigmatizmde de göz merceği veya korneanın anatomik yapısının bozulması söz konusudur. Ayrıca bu üç göz kusuru da mercek kullanılarak çözülebilir. Astigmat kişiler hem uzağı hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler. Uzağı net görememeleriyle miyop kişilere yakını net görememeleriyle de hipermetrop kişilerle benzerlik gösterirler.

5. “Ayşe’nin göz kusuru kesinlikle doğuştan gelen bir rahatsızlıktır.” diyen bir kişinin görüşünü destekler misiniz? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Bu kişinin görüşünü destekleyemeyiz. Şaşılık büyük oranda doğuştan gelen anatomik bir bozukluktur ancak çocukluk döneminde geçirilen kaza, travma, ateşli hastalıklar şaşılığa neden olabilir. Beyin tümörleri, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar da sonradan şaşılık oluşmasına neden olabilir.

6. Hangi öğrencinin göz kusurunun yaşının artması ile ilerleme ihtimali bulunmamaktadır? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Renk körü olan Burak’ın göz kusurunun yaşının ilerlemesi sonucu artması söz konusu değildir. Bu göz kusuru gözün anatomik yapısından değil reseptörlerin renkleri ayırt edememesinden kaynaklanır. Bu kişiler, görme olayında bir sıkıntı yaşamazlar. Ancak Ayşe ve Mert’in göz kusurları yaşın ilerlemesi ile artabilir.

7. Bir kişinin gözlerindeki sarı beneklerin farklı yerlerde konumlandığını düşününüz. Bu kişideki göz bozukluğu belirtileri hangi öğrencinin veya öğrencilerin göz bozukluğu belirtileri ile benzerlik gösterir? Cevabınızı gerekçeleriyle belirtiniz.

  • Cevap: İki gözde sarı benek farklı konumlarda bulunuyorsa bir göz diğer gözden farklı açıyla nesneye bakacaktır. Bu durum şaşılıkla yani Ayşe’nin rahatsızlığıyla aynı belirtileri gösterecektir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 48 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!