Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 56

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 56 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 56

1. Hastanın işitmeyle ilgili yaşadığı sorun sizce hangi hastalığa bağlı olabilir?

  • Cevap: Hastanın doktora ilk başvurduğu andaki sorunu orta kulak iltihabı olabilir. Çünkü hastanın bulgularından ateş, işitme güçlüğü, yakın dönemde geçirilmiş enfeksiyon gibi bulgular orta kulak iltihabı ile benzer bulgulardır.

2. Doktorun, hastanın tedavisinde antibiyotik kullanması gerekli midir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Doktor, orta kulak iltihabı olduğunu düşünürse antibiyotik tedavisi gereklidir. Çünkü hastalık, bakteriyel kökenlidir ve antibiyotik grubu ilaçlar bakteriler üzerinde etkilidir.

3. Doktorun, işitmeyle ilgili sorun yaşayan bir hastadan beyin görüntüleme tetkiki istemesinin sebebi ne olabilir?

  • Cevap: İşitmeyle ilgili duyu hücreleri kulakta yer alır ancak işitme duyusunun oluştuğu merkez, beyinde yer alır. Bu nedenle işitme probleminin kaynağının beyinde olabileceğini düşünen doktor hastasından bu tetkiki istemiş olabilir.

4. On beş gün sonra kontrole gelen hastanın şikâyetleri büyük ölçüde azalmıştır. Ancak doktordan sürekli daha yüksek sesle konuşmasını rica eder. Sabahları kalkarken birkaç kez dengesini kaybedip düştüğünü belirtir. Sizce bu bireyin yeni bir hastalığı mevcut olabilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Orta kulak iltihabı enfeksiyonu bazı durumlarda tam tedavi edilemezse Meniere hastalığına dönüşebilir. Bu hastalıkta birey denge problemleri yaşar. Hastanın 15 gün sonra şikâyetleri bu yönde olduğundan doktor hastada denge sorununa bağlı bu hastalığı düşünmüş olabilir.

5. Boğaz enfeksiyonu etmeni, orta kulak enfeksiyonuna nasıl sebep olabilir?

  • Cevap: Boğaz enfeksiyonunun etkeni kulağa ulaşmış olabilir. Çünkü kulak ile yutak arasında östaki borusu denilen kanal aracılığıyla bazen tedavide gecikilen boğaz enfeksiyonları orta kulak iltihabıyla sonuçlanabilir. Hasta bir süredir solunum yolu enfeksiyonunu geçirdiğini ve kendi kendine geçmesini beklediğini bildirmiştir. Bu durumda hastalık ilerleyerek orta kulak iltihabına neden olmuş olabilir.

6. İşitme sorununu kalıcı olarak tedavi etmek için kan tahlili ve kemik iliği örneği alan doktorun amacı ne olabilir?

  • Cevap: İşitme ile ilgili problemler günümüzde kök hücre tedavisiyle çözümlenebilmektedir. Erişkin bireylerde kanda ve kemik iliğinde bulunan kök hücreler ve kan tetkiki yapılabilmesi için doktor bu tahlilleri hastasından istemiş olabilir.

7. Hasta, tedavide kullanılan kulak damlasının tadının acı olduğunu söyler. Sizce hasta kulağına damlatılan ilacın tadını alabilir mi? Nedenini belirtiniz.

  • Cevap: Kulak ile boğaz arasında kanal vardır ancak bu kanal kulak zarı ile kapalıdır. Kulak zarı ilacın boğaza gelmesine manidir. Kulak zarı delik ya da anatomik olarak açıklık bulunması durumunda dahi ilacın boğaza gelme ihtimali düşüktür. Çünkü damlatılan ilaç emilime uğrayacaktır. Büyük olasılıkla bu durum hastanın psikolojik olarak algıladığı bir durum olabilir.

8. İşitme kaybının iyileştirilmesinde kök hücre tedavisi dışında farklı teknolojik yöntemler olup olmadığını araştırınız.

  • Cevap: İşitme kaybının tedavisinde, işitme cihazları ve kulak içi implantlar mevcuttur. İşitme cihazları (işitme protezleri), hafif ve orta derecede işitme kaybı olan hastalar için tasarlanmıştır. İşitme cihazları sesi alır, yükseltir ve normal işitme kanalı boyunca iletir. Koklear implantlar ise işitme cihazlarıyla dahi hiçbir ses algılayamayan ileri derecede işitme kaybı olan hastalar için tasarlanmıştır. Koklear implantlar; sesi alır, işler ve hasarlı bölümleri geçerek işitme sinirini elektriksel olarak uyarır. İleri ya da tam işitme kaybı vakalarında, işitme cihazları yeterli güce sahip değildir. Eğer kohlea hasar görmüşse, sesi yükseltmek işe yaramaz. Sinyalin doğrudan işitme sinirine iletilmesi gerekir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!