Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 57

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 57 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 57

Aşağıdaki metin ve görsellerden faydalanarak soruları cevaplayınız.

Ozan dedesi ile iletişimde zorlanıyordu. Ozan’ın dedesi yıllarca iş yerinde gürültüye maruz kaldığı için işitme sorunu yaşıyordu. Kulak doktoruna götürdüklerinde doktor, dedesinin artık hiç duymadığını ve koklea implantı olabileceğini ancak bunun kullanımı ve işitme duyusunu yeniden öğrenmek için önemli bir terapi gerektiğini söyledi. Ozan bu konuyu araştırmaya karar verdi.

Şiddetli düzeyde işitme kaybı, iç kulaktaki duyusal sinirlerin hasar görmesinden kaynaklanıyorsa bu kişiler için koklear implantı yapılabilir. Aşağıdaki görselde koklea implantının nasıl yerleştirildiği gösterilmiştir. Bu işlem sırasında konuşma işlemcisi kulağın arkasına yerleştirilir, ses alan yer burasıdır. Konuşma işlemcisi, duyduğu sesleri elektrik sinyaline çevirir. Bu sinyaller deri altına yerleştirilmiş implanta gönderilir. İmplant, yuvarlak pencereden geçerek koklea içinde kıvrılan uzun bir elektrot dizisi şeklindedir. Bu elektrotlara sinyaller geldiğinde bu sinyaller elektriksel olarak iç kısımlara doğru gönderilir. İşitme sinirlerini doğrudan uyarır. Bu elektriksel sinyaller sanki sesmiş gibi beyin tarafından algılanır.

Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre dünyada 466 milyon insan işitme engellidir. Her iki kulak da 25 desibele (dB) kadar kadar gelen sesleri ayırt edebiliyorsa işitme normal kabul edilir. 90 dBden yukarı olan sesler ayırt edilemiyorsa çok ileri derecede işitme kaybı var, demektir. On beş yaşın altındaki çocuklarda işitme kaybı önlenebilir. Riskler konusunda farkındalığımızı artırarak yüksek sese maruziyet (hem mesleki hem de eğlence amaçlı) azaltılmalıdır. Yüksek sese maruz kalıyorsak kulak tıkaçları ve gürültü önleyici kulaklıklar kullanarak kulak sağlığımızı korumalıyız.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 57 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!