Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 6

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 6 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 6

3. Atalay, çalışması sırasında A nöronunun aksonu üzerinde bulunan yapılara zarar vermiş ve nörona eşik değerde bir uyarı verdiğinde impuls iletiminde aksamalar olduğunu tespit etmiştir. İnsanın sinir sistemindeki nöronlarda böyle bir durum olabilir mi? Olması durumunda bunun gerçekleşmesinin sebebi nedir? Böyle bir sinir sistemi rahatsızlığı var mıdır? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, olabilir. İnsanlarda hastalık durumunda akyuvar hücreleri, merkezî sinir sistemindeki nöronların miydin kılıflarını yabancı madde olarak algılayarak onlara zarar verir. Zarar gören nöronlarda impuls iletiminde aksamalar meydana gelir. İnsanlarda böyle bir sinir sistemi hastalığı mevcuttur. Bu hastalık MS (Mul- tipl Skleroz) olarak adlandırılmaktadır.

4. İnsanın sinir sistemindeki tüm nöronlar B nöronu yapısındaki gibi olsaydı nasıl bir durum ortaya çıkardı? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: İnsan vücudundaki tüm nöronlar miyelinsiz nöronlardan oluşmuş olsaydı beyin, omurilik ve çizgili kas gibi hızlı tepki oluşturması gereken yapılarda gecikmeler yaşanırdı. Bu durumda home- ostasisin (iç denge) bozulmasına neden olurdu.

5. Atalay, impuls iletimini hızlandıran tek etkenin aksonu saran yapıların olmadığını ispatlamak istemektedir. Bunun için hangi özelliğe sahip iki nöronu incelemesi gerektiğini açıklayınız.

  • Cevap: A nöronuna benzer iki nöron kullanmalıdır. Fakat bir nöronun akson çapının diğer nöronun akson çapından büyük olması gerekmektedir. Bu iki nörondaki impuls hızlarını kıyaslayabilir.

6. Atalay, A ve B nöronlarının gövde kısımlarını incelerken hayvan hücrelerinin büyük bir kısmında bulunan ama nöronlarda olmayan bir organel dikkatini çekmiştir. Bu hangi organel olabilir? Bu organelin nöronlarda bulunmaması hangi olayın gerçekleşmesini önler? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Bu organel sentrozom olabilir. Nöronlar, özelleşmiş hücrelerdir ve mitoz bölünme yapamazlar. Dolayısıyla nöronlarda sentrozom organeli bulunmaz.

7. Nöronlarda hangi organellerin sayıca fazla olmasını beklersiniz? Cevabınızı metinde geçen açıklamaları dayanak göstererek veriniz.

  • Cevap: Fazla enerji harcadığına göre mitokondri ve nörotransmitter madde salgıladığı için golgi, koful ve ribozom organellerinin sayıca fazla olması beklenir.

8. Tavşan bir tilki gördüğünde A ve B nöronlarında meydana gelen impuls büyüklüğü, impuls sayısı, impuls hızı, harcanan enerji miktarı ve akson ucundan salgılanan nörotransmitter madde miktarında nasıl bir değişim olmasını beklersiniz?

  • Cevap: Tavşan, tilkiyi görünce korkacak ve kaslarına ve iç organlarına daha fazla uyartı gönderecektir. Her iki nöronda da oluşan impuls sayası, harcanan enerji miktarı ve salgılanacak nörotransmitter madde miktarı artacaktır. Fakat impuls hızlarında ve impuls büyüklüğünde bir değişim görülmeyecektir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 6 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!