Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

1. Metindeki bilgilerden yararlanarak diyafram kası ile kısa süreli sürat koşusu içerisindeki bacak kaslarını içerdikleri kas lifi çeşidi açısından karşılaştırınız.

  • Cevap: Soluk almayı sağlayan diyafram kası sürekli kasılmak zorunda olan bir çizgili kas çeşididir. Aynı zamanda yorgunluğa da dirençli olması gerekir. Bu yüzden Tip I kas lifi miktan daha fazladır. Kısa süreli sürat koşusu içerisindeki bacak kaslarında ise Tip II kas lifi miktarın daha fazla olur. Çünkü bu kaslar hızlı kasılıp çabuk yorulurlar.

2. Tip I kas lifini yoğun içeren kaslar enerjilerini neden aerobik solunum yoluyla elde ediyor olabilir?

  • Cevap: Tabloda verilen bilgiye göre Tip I kas lifini yoğun içeren kaslar kırmızı renklidir. Kaslara kırmızı rengi miyoglobin verir. Miyoglobin de tıpkı hemoglobin gibi yapısında demir bulundurur ve oksijen depolayan bir pigment çeşididir. Aynı zamanda kas lifinde çok miktarda mitokondri de bulundurur. Bu yüzden Tip I kas lifini içeren kaslar enerjilerini oksijenli solunum yoluyla elde ederler.

3. Bir kısa mesafe koşucusunun bacak kaslarında %63 Tip II ve %37 oranında Tip I kas lifi bulunur. Bir maraton koşucusunun bacak kaslarında bu oranlar bulunsaydı ne gibi sorunlar yaşanırdı?

  • Cevap: Kısa mesafeli koşucunun bacak kaslarında beyaz kas lifi (Tip II) miktarı daha fazladır. Bu kas lifleri hızlı kasılan ve kısa sürede yüksek kasılma kuvveti sağlayabilen liflerdir. Diğer bir deyişle kısa mesafe için gereken sürede gerekli enerjiyi üreterek avantaj sağlayan kaslardır. Güç ve sürat gerektiren sporlarda Tip II kas liflerinin fazlalığı, dayanıklılık gerektiren sporlarda ise Tip I kas liflerinin fazlalığı avantajdır. Bir maraton koşucusu yavaş ve tempolu koşmak zorundadır. Bu sporcuların kaslarında Tip I (kırmızı kas) kas lifi miktarı daha fazla olur. Eğer Tip II kas lifi daha fazla olsaydı maraton koşucusu çabuk yorulurdu ve yarışmayı tamamlayamazdı.

4. Tip II kas lifini yoğun içeren kaslarda ATP üretimi nasıl gerçekleşmektedir?

  • Cevap: Bir kas lifi ATP ihtiyacını kreatin fosfat, glikoliz (laktik asit fermantasyonu) ve oksijenli solunum ile karşılar. Tip II kas liflerinde kreatin fosfattan hızlı biçimde ATP üretilir. Yapılan egzersizin şiddeti yüksekse glikozun bir kısmı oksijensiz ortamda yakılır ve açığa çıkan enerji kullanılır.

5. Normal bir bireyin bacak kaslarında kırmızı kas lifi %55 oranında bulunur. Çizgili kasların bölünme yeteneği yoktur. Kaslarda bulunan lif miktarı doğuştan bellidir. Ağırlık kaldırma, yüzme, koşma gibi kas geliştirici egzersizler ve beslenme gibi çevresel faktörler kaslarda nasıl bir etki yaratıyor olabilir?

  • Cevap: Ortalama bir bireyde beyaz ve kırmızı kas lifi oranı %45e %55 ise demek ki bu oran çevresel faktörlerce değişebilir. Kas lifi sayası artmaz ama kas lifi oram değişebilir. Yapılan antrenman ve beslenmeye göre bir bireyin metabolizma kapasitesi (mitokondri sayası, kasa giden damar miktarı) değişebilir.

6. Günlük düzenli yapılan egzersizlerin çizgili kaslardaki lif çeşidi dağılımını etkileyip etkilemediği hakkında bir araştırmak yapmak istediğinizi düşününüz. Bilimsel yöntem basamaklarını kullanarak bu araştırma konusuyla ilgili bir deney tasarlayınız.

  • Cevap:

Hipotez: Günlük yapılan egzersizler bacak kaslarındaki kas lifi çeşidi dağılımım etkiler.
Tahmin: Eğer günlük yapılan egzersizler kas lifi çeşidi dağılımını etkiliyorsa kısa süreli ve yüksek tempolu egzersizlerde beyaz kas lifi miktarı artmalıdır.
Deney: Bu çalışmada kobay farelerinden yararlanılır. Başlangıç için farelerin alt bacak kaslarından doku örnekleri alınarak mikroskopta incelenir. Beyaz (Tip II) ve kırmızı (Tip I) kas lifi sayaları not edilir. Kontrol grubunu oluşturmak için ayrılan farelerin kafeslerine egzersiz yapabilecekleri dönence aleti konulmaz. Deney grubu için ayrılan farelerin kafeslerine dönence bırakılır. Diğer tüm koşullar (günlük verilen besin miktarı, besin çeşidi, ortamın sıcaklığı) eşit tutulur. Farelerin bacak kaslarından doku örnekleri 2-3 ayda bir alınarak incelenir.
Sonuç: Eğer deney grubu farelerinin bacak kaslarında beyaz kas lifi sayısı artıyorsa hipotez geçerli olur. Eğer kayda değer bir artış olmazsa hipotez değiştirilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!