Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 65

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 65 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 65

Aşağıda verilen metinden yaralanarak soruları cevaplayınız.

10. sınıf öğrencisi Oktay okulunun basketbol takımında oynamaktadır. Antrenmanlarını düzenli yapmaya gayret eden Oktay’ın bazen aksattığı da olur. Ancak bir süre antrenman yapmazsa sonraki birkaç gün kaslarında yorgunluk ve ağrı hissetmektedir. Maç günlerinde ve maça başlamadan önce koçları oyuncularına mutlaka ısınma antrenmanı yaptırır. Son maçlarında Oktay’ın bacak kaslarına kramp girdiği için çoğu maçtan çıkmak zorunda kalmıştır.

1. Koçun maçtan önce takıma ısınma hareketlerini yaptırmasının sizce ne gibi faydaları olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Maçtan önce yapılan ısınma hareketleri, solunum ve dolaşım sistemini hızlandırır. Kan dolaşımı hızının artmasıyla kaslara daha fazla oksijen ve besin iletilir. Kaslarda enerji üretiminin artması vücut ısısının da artmasına neden olur. Bu da kasların, liflerin ve eklemlerin esnekliğini artırır. Maçta sakatlanma riski azalır.

2. Oktay antrenmanlarını aksattığı zamanlarda maçtan sonraki gün kaslarında niçin yorgunluk ve ağrı hissetmektedir?

  • Cevap: Yoğun kas faaliyetleri sonunda kaslarda ağrı ve yorgunluk hissedilir. Kaslar bir süre kullanılmamışsa ve antrenman yapılmamışsa bu ağrı ve yorgunluk daha fazla hissedilir. Bunun sebebi ise kaslarda biriken laktik asittir. Çizgili kasların faaliyeti sırasında eğer kaslar zayıf olursa veya enerji üretimi için oksijen yeterli değilse kas hücrelerimiz laktik asit fermantasyonuna başvurarak enerji üretir. Oluşan laktik asidin bir kısmı beynimizin ilgili bölgesini uyararak yorgunluk hissi oluşmasına neden olur. Ayrıca uzun süre hareket etmeyen çizgili kaslarda yırtılmalar, küçük lif kopmaları ve biriken laktik asit kaslarda bir miktar sertleşme ve ağrıya neden olur. Kasların laktik asidi uzaklaştırması ve bu yıpranmaların tedavisi biraz zaman alır.

3. Düz kaslarda da çizgili kaslarda olduğu gibi yorulma olur mu? Çizgili kaslarla düz kasların başka farkları var mıdır?

  • Cevap: Düz kaslar neredeyse hiç yorulmazlar. Bunun nedeni düz kaslarda ATP sentezinin sadece oksijenli solunumla olmasıdır. Ayrıca kasılmaları yavaş ve düzenlidir.
    İç organların yapısında bulunan düz kaslar, mekik şeklindeki hücrelerden oluşmuştur. Bu hücreler tek çekirdekli olup aktin ve miyozin filamentler hücre boyunca düzenli sıralanmadığından düz kaslarda bantlaşma görülmez. Bu nedenle bu hücrelerden oluşan kaslar düz kas olarak adlandırılır. Çizgili kaslarda ise bantlaşma görülür. Düz kaslar yavaş kasılıp yavaş gevşer. Çizgili kaslar ise hızlı kasılırlar. Düz kasların kasılıp gevşemesi otonom sinir sistemi tarafından düzenlenir ve bu kaslar istemsiz hareket eder. Düz kaslar; sinirsel, hormonal ve fiziksel uyarılarla kasılır. Solunum, sindirim, dolaşım, üreme ve boşaltım sistemlerini oluşturan organların yapısında düz kaslar bulunur. Çizgili kaslar ise somatik sinirler tarafından uyarılırlar.

4. Hareketimizi sağlayan kaslarımız düz kaslar olsaydı hareketlerimizde nasıl bir fark olurdu?

  • Cevap: Eğer hareketimizi sağlayan çizgili kaslarımızın yerine düz kaslarımız olsaydı bazı omurgasızlarda olduğu gibi hareketlerimiz yavaş olurdu. Ayrıca düz kasları otonom sinir sistemi kontrol ettiği için hareketlerimizi istemli de yapamazdık.

5. Sizce Oktay’ın maçta arkadaşının attığı pası havaya sıçrayıp yakalaması sırasında vücudunda hangi yapılar görev alır? Bu olay sırasında sizce başka görev alan sistemler var mıdır?

  • Cevap: Gözlerdeki fotoreseptörler topu izler. Duyu nöronları aracılığıyla bu bilgi beyne iletilir. Topun geliş açısı, yüksekliği ve hızı beyinde yorumlanır. Tepki olarak motor nöronlar; bacaklar, kollar, parmaklar ve vücuttaki birçok farklı kasa uyarı gönderir. Kaslar, eklemler, tendonlarla birlikte tüm vücudun organize bir şekilde sıçrayıp topu yakalamasını sağlar. Bu olay sırasında sinir sistemi, dolaşım sistemi, solunum sistemi, endokrin sistem, destek hareket sistemi olmak üzere birçok sistem görev almıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 65 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!