Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 78

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 78 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 78

a) Tablodaki verilerinize göre sindirim kanalında ilerlerken daima azalan ve hiç artış göstermeyen besin molekülleri hangileridir?

  • Cevap: Proteinler, yağlar ve diğer karbonhidrat çeşitleri daima azalmıştır.

b) Hangi besin molekülleri sindirim kanalında hem artış hem de azalış göstermiştir?

  • Cevap: Glikoz, yağ asitleri ve ammoasitler hem artmış hem de azalmıştır.

2. Çölyak hastalığına buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan “glüten” adlı bir protein çeşidi yol açıyor. Bisküvi, pasta, börek, baklava ve buna benzer hazır gıdalar glüten içeren gıdalardır. Çölyak hastası kişiler bu gıdaları tükettiğinde bağışıklık sistemleri glütene karşı antikor üretiyor ve vücut kendi dokularına zarar veriyor. İnce bağırsakların iç yüzeyini döşeyen villuslar kayboluyor ve bağırsak duvarı düzleşiyor.

Çölyak hastası bir çocuk bir bisküvi yediğinde bu bisküvinin sindirim kanalındaki serüveninde herhangi bir değişim olur mu? Bu çocuğun sağlıklı bir sindirim olayını gerçekleştirebilmesi için nasıl beslenmesi gerekir?

  • Cevap: Çölyak hastası çocuğun yediği bisküvinin sindirim yolculuğunda ince bağırsaklara kadar olan bölümde bir sorun olmaz. Ancak bu çocuğun ince bağırsaklarındaki villus yapısı bozulduğu için besin molekülleri (aminoasit, glikoz, yağ asidi vb.) bu bölümde tam emilemez. Bisküvinin yapısında glüten olduğu için bu çocuk bisküvi tüketmemelidir. Bunun yerine pirinç, soya, patates, mısır gibi glüten içermeyen gıdaları tüketebilir.

3. Fatma öğretmen, bir beslenme tabağı hazırlar. Tabağı dörde böler ve her bir bölmeye farklı besin çeşitlerinin (karbonhidrat, vitamin, protein ve yağ) bulamaç hâlini yerleştirir. Bu bulamaçların üzerine tükürük sıvısı, pankreas ve safra öz suyu ile mide öz suyu içeren sıvılardan damlatır. Sindirim gerçekleşiyorsa (+), gerçekleşmiyorsa (-) sembolüyle gösterir. Sindirim olup olmadığını test etmek için de çeşitli ayıraçlar kullanır. Sonuca ilişkin veriler tabloda verilmiştir.

  • Cevap:

4. Bromelain, protein sindirimi yapan enzimlerin bir karışımıdır. Taze ananas meyvesinde ve saplarında bol miktarda bulunur. Jelatin ise hayvanların kemik, kıkırdak yapılarında bulunan kollojenden elde edilen bir katkı maddesidir. Bu bilgiler doğrultusunda mide dışında protein sindirimini göstermek amacıyla bir deney tasarlamanız istendiğinde nasıl bir deney düzeneği hazırlardınız?

  • Cevap: Bu deney için yaprak jelatin, iki kavanoz ve bir adet ananas kullanılır. Yaprak jelatinlerin kaynar suda çözünmesi sağlanır. Çözünen jelatin karışımı iki kavanoza paylaştırılır. Kavanozlar buzdolabında içindeki jelatinin katılaşması için bir süre bekletilir. Donmuş jelatin içeren kavanozlardan birinin üzerine ananas parçası ve sapı yerleştirilir, diğer kavanoza bir işlem uygulanmaz. İşlem uygulanmayan kavanoz kontrol grubu olarak kullandır. Bir süre sonra ananas parçası ve sapı konulan kavanozdaki jelatin sıvılaşırken diğer kavanozda bir değişim olmaz. Jelatin yapısındaki protein, bromelain enzimi tarafından sindirildiği için katı jelatin sıvılaşmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 78 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!