Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82

3. Yapılan araştırmalarda sindirim kanalını oluşturan organların pH değerlerinin farklı olduğu belirlenmiştir. Birbirine bağlı olarak devam eden bir kanalda bu değişikliğin nasıl sağlanabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Kimyasal sindirim, enzimlerle gerçekleşen bir olaydır. Bu nedenle pH değişikliklerinden etkilenir. Sindirim kanalında yer alan organların pH’sinin değişik olmasının nedeni, o organda işlev yapan enzimin çalışabildiği pH aralığının farklı olmasıdır. Sindirim kanalı boru şeklinde birbirine bağlı olan organlardan meydana gelir. Besin kanalda ilerledikçe, önceki organın pH’sinin özelliğini taşıyarak diğer organa geçer. Bu durumda enzimlerin çalışabilmesini sağlayabilmek için organlar uygun pH’yi sağlayacak salgılar üretir.

4. Bir öğrenci, 2 ve 3 numaralı yapıların ürettiği salgılarla ilgili bir deney yapmak istemektedir. Öncelikle bu yapılarla ilgili bilgi toplayan öğrenci, 3 numaralı yapının alınmasının salgının oluşumunda herhangi bir eksikliğe neden olmadığını öğrenmiştir. Ardından deneye başlamıştır.

I. Üç ayrı deney kabına sırasıyla polisakkarit, lipit ve protein örnekleri yerleştirmiş ve her birine 2 numaralı yapıdan alınan salgıyı eklemiştir. Bir süre bekledikten sonra her deney kabına polisakkarit, lipit ve protein ayraçlarını ilave etmiştir. Deney sonuçlarını not etmiştir.
II. Aynı deney hazırlıklarını gerçekleştirdikten sonra deney kaplarına 3 numaralı yapıdan aldığı salgıyı eklemiştir. Bir süre bekledikten sonra her deney kabına içerdiği besinin monomerlerinin varlığında renk değişimi sağlayacak olan ayraçları sırasıyla damlatmış ve deney sonuçlarını not etmiştir.

Deney sonuçlarına göre

a) 3 numaralı yapının alınmasının salgı oluşumuna etki etmemesinin nedeni nedir? Açıklayarak belirtiniz.

  • Cevap: 3 numaralı yapının salgı oluşumuna etkisi olmadığına göre bu
    yapı, karaciğerin oluşturduğu salgı olan safrayı depo eden safra kesesidir. Safra, karaciğer tarafından üretilmeye devam edeceği için organ alınsa bile kanallar yardımıyla ince bağırsağa boşaltılır.

b) Hangi yapıdan alınan salgı fiziksel sindirimin gerçekleşmesini sağlar?

  • Cevap: 3 numaralı yapıdan alınan salgı olan safra, lipitlerin fiziksel sindiriminin de gerçekleşmesini sağlar.

c) I. deney sonucunda deney kaplarında meydana gelen değişimi açıklayınız.

  • Cevap: 2 numaralı yapıdan alınan salgı pankreas salgısıdır. Pankreas salgısı içerinde karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin ve nükleik asitlerin sindirimini sağlayan enzimler bulunur. Bu nedenle salgı, tüm deney kaplarında sindirimin gerçekleşmesini sağlamıştır. Daha sonra deney kaplarına eklenen polisakka- rit, lipit ve protein ayraçları eklendiğinde renk değişimi olmadığı gözlenmiştir. Çünkü bu maddeler sindirime uğramıştır.

5. Aynı miktarda karbonhidrat, lipit ve protein sindirim kanalından geçmektedir. Bu esnada besin gruplarının miktarlarında meydana gelen değişimleri aşağıdaki grafik üzerinde çizerek gösteriniz.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!