Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

2. Sindirim sisteminin sağlığının korunması için alınması gerekli en önemli inorganik ve organik madde nedir? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: İnorganik madde su, organik madde liftir. Su besinlerin sindiriminde gereklidir. Lif sindirim organlarının yüzeyine değerek mukus ürettirir. Lif bağırsak florasını korumak için de gereklidir.

3. Boğaz ve üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyetiyle doktora giden bir hastaya tedavi için antibiyotik verilmiştir. Antibiyotik tedavisine ilave olarak neler verilebileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotikler enfeksiyona neden olan bakterileri ortadan kaldırırken sindirim sisteminde yaşayan yararlı bakterileri (B ve K vitaminlerini sentezleyen) de yok eder. Bu yüzden hastaya antibiyotiğin yanında vitamin desteği ve probiyotik önerilebilir.

4. Çeşitli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde yararlı bakteriler ne işe yarar? Örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Birçok hastalık bağırsak florası ile doğrudan ilişkilidir. Bağırsak florası değiştiğinde bağışıklık sistemi zayıflar. Bunun sonucunda diyabet, obezite, alerji gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunların tedavisinde de genellikle diğer tedavilere ilave olarak probiyotik kullanımı önerilir.

5. Bağırsak florasının korunması için nelere dikkat edilmelidir? Açıklayarak belirtiniz.

  • Cevap: Bağırsak florasını korumak için bol su içmek, lifli gıdalarla beslenmek ve spor yapmak gerekir. Ayrıca probiyotik açısından zengin besinler almak ve bağırsaklarda bulunan probiyotiklerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için soğan, sarımsak, pırasa, kereviz gibi prebiyotik besinleri yeterince almalıyız. Yediğimiz yiyeceklerin temizliğine dikkat etmeliyiz. Zorunlu olmadıkça antibiyotik kullanmamalıyız.

6. Yoğurtta bol miktarda bulunan Laktobacillus cinsi bakteriler asit üretebilen probiyotiklerdendir. Yoğurttaki bu bakterilerin enfeksiyonları nasıl önlediğine dair bir hipotez kurunuz. Hipotezinizi test edebilecek bir tahminde bulunup kontrollü bir deney düzenleyiniz.

  • Cevap:

Hipotez: Yoğurttaki Laktobacillus bakterileri ürettikleri asitle bağırsağa yerleşip hastalık yapan bakterileri nötralize eder.
Tahmin: Yoğurttaki probiyotiklerin ürettiği asit hastalık yapıcı bakterilerin pH’sını olumsuz yönde etkiliyorsa, hastalık yapıcı bakteriler düşük pH ortamında sayıca azalmalıdır.
Kontrollü Deney: Bağırsakta yaşayabilen bakterilerden E.co- li bakterileri 2 deney tüpünün içinde besleyici ortama bırakılır. Türlerden birinin üzerine bağırsak pH’sına denk gelecek (Ph=8) baz ilave edilir. Diğer tüpte yoğurt Ph’sına denk gelecek (Ph=4.5) şeklinde asit damlatılır. Bakterilerin çoğalıp çoğalmadığı gözlenir.

7. Koronaya yakalanmamak için ya da bu hastalığı kolay atlatmak için probiyotik alınması tavsiye edilmektedir. Bunun nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Hastalığa yakalanmamak için ya da kolay atlatmak için kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirdiği için bu hastalığın önlenmesinde de katkıda bulunur.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!