Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 91

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 91 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 91

Sindirim sisteminin sağlıklı yapısıyla ilgili aşağıdaki metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Sindirim sistemi, ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan oluşur. Pankreas, karaciğer, safra kesesi ve tükürük bezleri de sindirime yardımcı olan yapı ve organlardır. Sindirim sisteminin besinleri işlemesi dört aşamada gerçekleşir.

Sindirim sistemindeki çeşitli organ ve dokularda günümüz yaşam tarzından kaynaklanan pek çok rahatsızlık görülmektedir. Midede görülen reflü, gastrit ve ülser çok yaygın hastalıklardır. Stres, yanlış beslenme, sigara ve alkol tüketimi, uyku düzensizlikleri, genetik yatkınlıklar sindirim sistemini tahrip eden etmenlerden sadece birkaçıdır.
Yanlış ilaç, antibiyotik ve kimyasal maddelerin kullanımı da bağırsaklarda bulunan yararlı bakterileri yok etmekte ve zararlı bakterilerin çoğalması için ortam oluşturmaktadır. Bağırsak florasının bozulması beraberinde ishal veya kabızlık gibi rahatsızları getirmektedir. Hatta bu zararlı bakterilerden kaynaklı iltihaplar ince bağırsakta bazı enzimleri işlevsiz hâle getirebilmekte ve bazı besin gruplarına karşı duyarlılık oluşabilmektedir.
Sindirim sisteminin başladığı noktadan bittiği kısma kadar etkili olan tüm organların sağlıklı çalışması önemlidir. Herhangi birinde oluşacak hasar veya işlev bozukluğu tüm sindirim sistemini, dolayısıyla insan sağlığını önemli ölçüde etkileyecektir.

1. (1) numaralı şekilde gösterilen bölümün adı ve görevi nedir? Bu bölümden kaynaklı olabilecek bir rahatsızlıktan nasıl korunabiliriz?

  • Cevap: (1) numaralı kısım yemek borusudur (özefagus). Yutaktan gelen besinlerin mideye kadar peristaltik hareketlerle taşınmasını sağlar. Reflü, mide üst kapağındaki yetmezlik nedeniyle asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Yemek borusunda tahribata yol açar. Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, uyurken başı vücuttan yukarıda tutmak ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!