Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 92

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 92 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 92

2. Şekilde (2) numaralı kısım hangi sindirim organıdır? Burada oluşabilecek hastalıklar nelerdir ve bu hastalıkların ortaya çıkmasını önleyen tabakanın yapısı ve görevi nedir?

  • Cevap: Midedir. Midenin iç kısmında mukus salgılayan mukoza tabakası bulunur. Mukus aside karşı tampon görevi yaparak mide duvarının sindirilmesini önler. Mukoza tabakasının iltihaplanması veya tahrip olması mideyi kendi asitine ve enzimine karşı savunmasız hâle getirir ve bazı rahatsızlıklara yol açar. Gastrit; mide mukozasındaki yıpranma ve iltihaplanma,
    Ülser; mide ve onikiparmak bağırsağının iç yüzeyinde yara oluşması durumudur.

3. (6) numaralı yapıda görülebilecek rahatsızlıkların sonuçları neler olabilir? Burada oluşabilecek bir rahatsızlığın önüne nasıl geçilebilir?

  • Cevap: İnce bağırsaklar, gıdaların sindirim ve emiliminin ana merkezidir. İç tabakayı kaplayan mukoza tabakasının zarar görmesi veya iltihaplanmasından kaynaklı olarak besinlerden yeterince yararlanamama, besinlerin sindirilmeden atılımı gibi sorunlar oluşacaktır. Bu durum vitamin, mineral ve besin maddelerinde eksikliğe, ishale ve sıvı kaybına neden olacaktır. Bayat ve bozuk besinlerin tüketilmemesi, yiyeceklerin temiz olması ve iyi pişirilmesi önemlidir. Ayrıca hassasiyet oluşturan, rahatsızlık veren gıdaların belirlenmesi ve uzak durulduğu bir beslenme anlayışının uygulanması gerekir.

4. (4) numaralı bölümün yeterince çalışamaması ya da operasyonla alınmak zorunda kalınması vücutta ne tür sıkıntılara sebep olur?

  • Cevap: Safra kesesinden onikiparmak bağırsağına safra tuzları gelmekte ve burada yağların mekanik sindirimini sağlamaktadır. Safra kesesinin yokluğunda yağların sindirimi zorlaşmakta ve yağlı yiyecekler kişiyi rahatsız etmektedir.

5. Arpa, buğday, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan glüten adlı proteine karşı ince bağırsakta oluşan alerji durumu çölyak hastalığı olarak adlandırılır. Çölyak hastalığında bağışıklık sistemi glüteni besin yerine zararlı madde olarak gördüğü için bağırsak mukozasında bulunan villus çıkıntılarına zarar verir ve düzleştirir. Bu durumun vücuda etkileri neler olabilir? Bu durumdan vücut nasıl korunabilir?

  • Cevap: Çölyak hastalığında ince bağırsakta gelişen iltihap sonucunda vücut kendi dokularına zarar veren antikorlar oluşturur. Bu antikorlar villusları düzleştirir. Bağırsak emilim yüzeyini artırarak besinlerin kana geçişini kolaylaştıran villuslar hasar gördüğünde hastalar ne kadar çok yerse yesin, tam emilim olmadığı için vücuda yeteri kadar besin maddesi almak mümkün olmaz. Arpa, buğday ve çavdar gibi gluten içeren gıdalardan uzak durmak rahatsızlığın tek çözümüdür.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 92 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!