Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 98

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 98 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 98

c) 500 ml’lik iki kap alınız. Birinin içerisine mavi mürekkepten 20 damla, diğerinin içerisine kırmızı mürekkepten 20 damla damlatıp karıştırınız (Mavi renkli sıvı C02 açısından zengin kanı, kırmızı renkli sıvı da 02 bakımından zengin kanı temsil etmektedir.). Kanın kalpte tek yönlü akışını göstermek istediğinizde bu sıvıları şekilde numaralandırılmış hangi kısımlardan kalbe verirseniz bu tek yönlü akışı göstermiş olursunuz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Mavi renkli sıvıyı I. şekildeki A, B veya Ç harfleriyle gösterilen yerden kalbe verir, bu sıvının E harfli kısımdan çıkışını bekleriz. Mavi renkli sıvı kirli kanı temsil ettiğine göre bu sıvıyı kalbin sağ tarafındaki açıklıklarından vermek gerekir. Mavi renkli sıvının çıkışı da sağ karıncıkla bağlantılı akciğer atardamarından olursa tek yönlü akış gösterilmiş olur. Aynı şekilde kırmızı renkli sıvıyı da F veya G harfiyle gösterilen kısımdan vermek gerekir. Bu sıvının çıkışı ise D harfiyle gösterilen kısımdan olur. Kırmızı renkli sıvı temiz kanı temsil ettiğine göre bu sıvıyı kalbin sol tarafındaki açıklıklarından vermek gerekir. Kırmızı renkli sıvının çıkışı da sol karıncıkla bağlantılı aorttan olursa kanın tek yönlü akışı gösterilmiş olur.

ç) Şekilde D ve E harfleriyle gösterilen damarları kıyaslayınız. Hangisinin duvarı daha kalındır? Sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Şekilde D harfiyle gösterilen aort damarı, E harfiyle gösterilen akciğer atardamarından daha kalındır. Bunun nedeni ise kalbin karıncıkları kasıldığında sol karıncıktan çıkan kanın sağ karıncıktan çıkan kana göre daha yüksek basınçla çıkmasıdır. Aort damarının bu yüksek basınca dayanıklı olması gerektiği için duvarı diğer damarın duvarına kıyasla daha kalın yapıdadır.

d) Şekilde H harfiyle gösterilen kısımdan ufak bir kesik atınız ve ince bir teli bu kesikten geçiriniz. Teli gidebildiği yere kadar itiniz. Telin ilerleyemediği yerler oldu mu? Kalbi çepeçevre saran bu damarın işlevini açıklayınız.

  • Cevap: Evet, ince telin giremediği yerler vardır. H harfiyle gösterilen kısım koroner damarlardır. Kalp, içindeki kandan besin ve oksijen ihtiyacını karşılayamaz. Bu yüzden kalbin dış yüzeyinde çok sayıda dallanmış ince damarlar bulunur.

İç Yapı

a) D harfiyle gösterilen kısmı makasla açınız. Bu işlemi Şekil 2de gösterildiği gibi kesik çizgi boyunca yapınız. D kısmını tam olarak ikiye ayırınız ve dip kısmında yarım ay şeklindeki kapakçıkları inceleyiniz. Yarım ay şeklindeki bu kapakçıklar ne işe yarar? Kapakçıkların işlevini göstermek için kesim öncesi nasıl bir işlem uygulardınız?

  • Cevap: Yarım ay kapakçıkları aorttaki kanın kalbe geri dönmesini engeller. Kesim öncesi kırmızı renkli sıvıyı aorttan veririz. Bu sıvının verdiğimiz kısımda biriktiğini görürüz. Eğer kapakçık olmasaydı veya kapakçıkta tam kapanma sorunu olsaydı bu sıvıya kalbin sol karıncığında birikmiş hâlde rastlardık.

b) Keskin bir bisturi yardımıyla sol kulakçığı açınız ve sol karıncığın duvarı boyunca kesmeye devam ediniz (Şekil 3’teki kesik çizgiye bakınız.). Kesme işlemini sağ karıncık ve sağ kulakçığa kadar sürdürünüz. En son karıncıkları birbirinden ayıran perdeyi (septum) keserek işlemi bitiriniz. Kesmiş olduğunuz kalbin son hâli için bir çizim yapınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 98 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!