11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74
Yetişkin bir insan iskeleti, eksen iskeleti ve üyeler iskeleti olmak üzere iki ana bölüme ayrılır. Toplam 206 kemikten oluşur. Eksen iskeleti vücudun eksenini veya gövdeyi destekleyen iskelettir. Üyeler iskeleti ise kol ve bacak kemikleri ile omuz ve kalça kemerlerinden oluşur. Görsel 1.55’te eksen ve üyeler iskeleti kemikleri gösterilmiştir.
Eksen iskeleti, vücudun kabaca eksenini oluşturan iskelet yapısıdır. Eksen iskeleti; baş, omurga ve göğüs iskeleti bölümlerinden olmak üzere toplam 80 kemikten oluşur.
Baş iskeleti; kafatası, yüz kemikleri, orta kulakta yer alan kemikler ve hyoid kemik olmak üzere toplam 29 kemikten oluşur. Hyoid kemik (dil kemiği) boynun ön tarafına yerleşmiş at nalı şeklinde bir kemiktir. Diğer kemiklerden farklı olarak iskeletteki başka herhangi bir kemikle eklem yapmaz. Dolayısıyla kafatası iskeletine dâhil olmayan ayrı bir baş iskelet kemiğidir. Baş iskeletinde sadece alt çene kemiği hareketlidir. Görsel 1.56’da baş iskeleti kemikleri gösterilmiştir.
Omurga; vücudun ağırlığını taşır, omuriliği korur, başın hareketini ve dik durmasını sağlar, kaburga ve iç organlara bağlanma bölgesi oluşturur. Omurga toplam 26 kemikten oluşur ve boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanır. Omurgayı oluşturan bu kemiklere omur denir. Omurlar üst üste sıralandığında içlerindeki delik sayesinde bir kanal yapısı oluşur. Bu kanalda omurilik bulunur. Omurlar arasında kıkırdak dokudan oluşmuş diskler vardır.
Omurlar yapı ve işlevleri bakımından boyun omurları, sırt omurları, bel omurları, sağrı omurları ve kuyruk sokumu omurları olarak beş bölümde incelenir. Boyun omurları yedi tanedir. Birinci boyun omuruna atlas ikincisine eksen adı verilir. Bu iki omurun arasında kıkırdak disk bulunmaz.
Kafatası ve burun boşluğunun arkasında genellikle 8 adet olmak üzere içi hava dolu sinüs boşlukları bulunur. Burun içini döşeyen mukoza sinüslere kadar uzanır. Bu mukozadan her gün bir miktar salgı üretilir ve üretilen bu salgı burnun içinden genize doğru akar. Sinüsleri döşeyen mukozada virüsler, bakteriler, mantarlar ya da alerjik etmenlerle iltihap oluşabilir. Bu duruma sinüzit denir. Sinüzit; burun tıkanıklığı, koku alamama, ateş, öksürük ve baş ağrısına neden olabilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























