11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 213
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 213 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 213
denizanası, ahtapot ve bazı balıklar yaşar. Işık almayan bölgelerdeki ekosistemlerin besin kaynağı, üst tabakalardan dibe çöken ölü organizmalar ve artıklardır (Şekil 2.1.1).
Sucul ekosistemlerdeki biyolojik çeşitlilik su kirliliğinden etkilenir. Tarım arazileri ve kanalizasyonlardan gelen sularda bol miktarda azotlu ve fosforlu bileşikler bulunur. Bunların sucul ekosistemlere karışması, fitoplanktonların çoğalmasına yani ötrofikasyona neden olur. Ötrofikasyonla çoğalan fitop- lanktonlar, suyun yüzeyinde birikerek gelen güneş ışınlarını soğurur ve güneş ışınlarının daha derinlere gitmesini engeller, su bulanık görünür. Zamanla aşırı derecede çoğalan fitoplankton atıklarının ve ölülerinin mikroorganizmalar tarafından ayrıştırılmasıyla sudaki oksijen miktarı da azalır. Bunun sonucunda suda yaşayan canlıların sayısı ve zamanla biyolojik çeşitlilik azalır. Sanayi tesislerinin bazı atıkları (ağır metaller, yağ, petrol vb.) ise canlılara zarar vererek biyolojik çeşitliliği azaltır.
Komünitede bulunan popülasyonlar beslenme, üreme, avlanma, barınma vb. faaliyetlerini gerçekleştirirken diğer popülasyonları da etkiler. Bundan dolayı komünitenin gelişimi, yapısı ve tür çeşitliliği etkilenir. Bir komünitede bulunan popülasyonlar arasında görülen av-avcı, parazitlik, rekabet gibi ilişkileri ve bunların komüniteyi nasıl etkilediğini komünite ekolojisi inceler.
1.2. KOMÜNİTEDE TÜR İÇİ VE TÜRLER ARASI REKABET
İklim, yağış, ışık alma durumu gibi etmenler; türlerin yayılışını küresel düzeyde etkiler. Ancak bu etmenlerin etkisi, bir türün belli bir bölgede yoğun olarak bulunurken benzer özelliklere sahip başka bir bölgede bulunmamasını açıklayabilmek için yeterli değildir. Bir komünitedeki türler arası rekabet, tür içi rekabet ve simbiyotik ilişkiler türlerin yayılışını belirleyen diğer etmenlerdir.
Canlılar gelişebilmek, hayatta kalabilmek ve üreyebilmek için çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyar. Bu nedenle sınırlı bulunan kaynaklar, canlıları bu kaynaklara sahip olabilmek için rekabete iter. Komünitedeki canlı toplulukları, sınırlı bulunan besin, barınak, ışık vb. kaynaklar için birbiriyle rekabet eder. Kısıtlı olmayan kaynaklar için rekabet etmez. Örneğin topraktaki su sınırlı olduğu için iki bitki su için rekabet eder ancak havadaki oksijen için rekabet etmez. Çünkü bitkiler oksijeni kendileri üretebildikleri için havada yeterli oksijen bulunur. Besinin bol olduğu ancak yuva yapmak için uygun yerlerin sınırlı olduğu ortamlarda bireyler barınak için rekabet eder, besin için rekabet etmez. Rekabet, bir türün bireyleri arasında ya da farklı türler arasında görülebilir.
Tür İçi Rekabet: Bir popülasyon aynı zamanda, aynı alanda bulunan; aynı çeşit besinlerle beslenen, aynı barınma ihtiyaçlarına sahip, aynı türden bireyler topluluğu olarak düşünülebilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Tuna Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 213 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























