Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165

1. Üremenin vücuttaki diğer canlılık faaliyetlerinden farkı nedir?

  • Cevap: Canlıların soylarının devamı için kendilerine benzer yavrular meydana getirmelerine denir. Eşeyli ve eşeysiz olarak iki şekilde olur. Eşeysiz üreme: Eşey hücrelerine gerek olmadan yapılan üreme şeklidir.

2. Gebelik sırasında annenin sağlıklı olması niçin önemlidir?

  • Cevap: Anne adaylarının, hamilelik döneminde dengeli beslenmesi, anne karnındaki bebeğin yeterli büyüme ve gelişmesi için de büyük önem taşıyor.

Hamileliğinizi öğrendiğinizden bu yana “Ne yesem?, Onu nasıl beslesem?, Hangi besinler bebeğimin sağlıklı gelişimini destekler?” gibi sorular aklınızı kurcalar. Aslında anne adaylarının bu kaygıları çok da yersiz değildir. Çünkü hamilelikte dengeli ve düzenli beslenmek, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için atılması gereken en önemli adımdır. Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman; hamilelikte dengeli beslenmeyle ilgili bilgiler verdi. Unutmayın ki, yediğiniz her şeyi artık bebeğinizle paylaşacaksınız. O nedenle, beslenme alışkanlıklarınızı hamilelikte tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor.

Beyin gelişimi için yağ tüketimi önemli

Beynin katı kısmının yüzde 50-60’ı, yağlardan ve lipitlerden oluşuyor. Beslenmenin omega-3 yağ asitlerinden zengin olması, beyin ve sinirlerin uygun şekilde gelişimi için çok önemlidir. Omega-3’ün bebeğin anne rahmindeki gelişimi ve yeni doğmuş bebeğin gelişimindeki önemini kanıtlayan çok fazla bilgi bulunuyor. Omega-3 yağ asidi açısından zengin besinler; yağlı balıklar (somon, sardalye, uskumru vs.), ceviz, soya fasulyesi, tereyağı, mayonez ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Haftada 2-3 defa balık (taze ve iyi pişmiş), 5-6 fındık, 1-2 ceviz tüketerek ihtiyacınız olan omega-3’ü karşılayabilirsiniz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta; yağ asitlerinin birbiriyle dengeli alınmasıdır. Örneğin; siz yeteri kadar balık tüketebilirsiniz; fakat ayçiçeği, mısırözü ve soya gibi sıvı yağlarda bulunan omega-6’yı yeterli miktarda tüketmediğinizde, vücutta yağ asitlerinin kullanılırlığı azalacaktır. Bu yüzden zeytinyağı, soya ve ayçiçeği gibi yağları da günlük enerji ihtiyacınıza göre belirli miktarlarda düzenli tüketmelisiniz

Demir eksikliği Hamilelik döneminde demir eksikliği en fazla karşılaşılan problemlerden biridir. Bununla ilgili doktorlar gerekli olan destek vitaminleri verir. Ayrıca beslenmede dikkat edilmesi gereken şey, demirden zengin besinler almaya özen göstermektir. Demirin en iyi kaynakları et, yumurta, kuru baklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Bununla ilgili anne adayı haftalık beslenme periyodunu bir öğün için; haftada 3 gün kırmızı et, haftada 2 gün balık ve haftada 2 gün kuru baklagiller olarak düzenleyebilir.

Protein aldığı öğün dışındaki öğünde ise sebzelerden özellikle koyu yeşil yapraklıları, gün aşırı almaya dikkat edebilir. Ayrıca demir içeren besinlerle birlikte mutlaka C vitamini içeren besinler yemeye özen gösterebilir. Bu öğünün dışında kalan öğünde ise koyu yeşil yapraklılara ağırlık verilebilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!