Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191

Vücuttaki su dengesi, susama ihtiyacının oluşması sonucu su içilmesiyle ve idrarla su atılmasıyla sağlanır. Ortam sıcaklığı düşük olduğunda vücudun su ihtiyacı azalır. Günlük 1-1,5 litre su içilmesi vücut için yeterli olabilir. Ortam sıcaklığı yüksek olduğunda terlemeyle oluşacak su kaybını karşılamak için günlük su içimi 2-2,5 litreye çıkabilir. Vücuda alınan fazla su, boşaltım sistemiyle dışarı atılır. Vücuttaki su miktarı azaldığında idrar miktarı da azalır ve böylece vücuttan daha az su atılır. Bir birey susadığında vücudun suya ihtiyacı olduğu bilgisi beyne ulaşır ve o kişi su içmek ister. Vücudun su ihtiyacı ne kadarsa o kadar su içilmelidir. Günde kaybedilen su miktarı kadar su alınması gerekir. Çok az su içen insanların idrarı koyu olabilir. Çünkü vücut susuz kaldığında sinir sistemi tarafından uyarılan endokrinden salgılanan bir hormon, idrar oluşumu sırasında suyun büyük ölçüde geri emilmesini ve suyun vücutta kalmasını sağlar. Bu durumda idrar koyu renklidir. İdrarın koyu renkte olması, vücudun su ihtiyacının olduğunu gösterir. Sağlıklı bir insan günde 1-1,5 litre idrar oluşturur. Özellikle ortam sıcaklığı yüksek olduğunda terleme nedeniyle günlük su ihtiyacı 2-2,5 litreye çıkar. Susuz kalmak böbrekler için çok tehlikelidir.

16. Aşağıdaki soruları yukarıdaki metne göre yanıtlayınız.

A) Vücut bulunduğu ortama göre su dengesini nasıl sağlar?

  • Cevap: Terleme, geri emilim, ADH, susama-su içme

B) Vücuttaki su dengesinin korunmasında hangi sistemler görevlidir?

  • Cevap: Sinir sistemi, endokrin sistem, üriner sistem

C) Vücutta su dengesinin sağlanması niçin önemlidir?

  • Cevap: Su dengesinin bozulması böbrekler ve metabolizma için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Su idrar oluşumu, vücut sıcaklığının korunması için gereklidir. Su vücutta madde taşınmasında da rol oynar.

Tütün mamülleri kullananlarda kanda hemoglobin değeri yüksek çıkar. Çünkü tütün dumanında karbon-monoksit (CO) bulunur. Karbonmonoksit hemoglobine bağlanarak ondan ayrılmaz ve onu işlevsiz bırakır. Bu durumda dokulara yeterince oksijen gitmez. Böbreklerden eritropoietin salgılanır. Eritropoietin hormonu sayesinde kemik iliği uyarılarak daha fazla hemoglobin ve alyuvar üretilir.

17. Aşağıdaki soruları parçaya göre yanıtlayınız.

A) Tütün mamülleri kullananlarda dokulara yeterince oksijen neden ulaşmaz?

  • Cevap: Tütün dumanındaki CO hemoglobine bağlanır ve ayrılmaz. Oksijen taşıma kapasitesi düşer. Dokulara yeterince oksijen götürülemez.

B) Tütün mamülleri kullananlarda eritropoietin niçin daha fazla salgılanır?

  • Cevap: Alyuvar üretimini artırmak için.

C) Tütün mamülleri kullananlarda eritropoietin yeterince salgılanamazsa ne gibi sonuçlar ortaya çıkabilir?

  • Cevap: Yeterince alyuvar üretilemezse dokulara yeterince oksijen taşınamaz.

18. Böbreklerin organizmadaki en önemli işlevlerinden biri de kanı süzmektir. Sağlıklı bir insanda günde ortalama 180 litre kan süzülmesine rağmen sadece 1,5 litre idrar oluşmasının temel nedeni nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Böbreklerden süzülen suyun yaklaşık %98’i nefronlardan geri emilime uğrar. Böylelikle vücut sıvılarındaki su kaybı önlenir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 191 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!