Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

11. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

1. Geleneksel ve modern atık yönetim sistemleri arasındaki farklılıklar nelerdir? Bu yöntemlerden hangisinin sürdürülebilir çevre için daha uygun olduğunu gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Geleneksel atık yönetimi; atıkların depolama, toplama, taşıma ve bertarafını (düzenli depolama ve yakma) içeren sistemlerdir. Bu sistemlerde geri dönüşüm, yeniden kullanım ve atık azaltma gibi araçlar fazla dikkate alınmamaktadır. Modern atık yönetiminde ilk kural, atık üretiminin önlenmesi ve dolayısıyla kaynakların korunmasıdır. Atıklar yok edilmesi gereken çöpler değil, geri kazanılması gereken kaymaklar olarak değerlendirilmektedir. Modern katı atık yönetimi; atık üretiminden kaçınmak, atık üretiminin kaçınılmaz olduğu durumlarda atıkları geri kazanmak, geri kazanılması mümkün olmayan durumlarda atıklardan enerji üretmek ve nihai olarak atığın çevresel açıdan optimal seçenekle bertaraf edilmesi aşamalarına dayanmaktadır. Bu yöntem çevreye en az zarar verdiği için sürdürülebilir çevre açısından en uygunudur.

2. Geri dönüşüm oranının yüksek olduğu ülkelerle gelişmişlik arasında nasıl bir ilişki bulunduğunu gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Haritadaki ülkelere bakıldığında geri dönüşüm oranı yüksek olan ülkelerin gelişmiş ülke sınfmda oldukları görülmektedir. Bu nedenle gelişmişlik ile geri dönüşüm arasmda doğru orantı vardır. Bilimsel ve teknolojik gelişmenin yanı sıra çevre duyarlılığının yüksek olduğu toplumsal yapı, gelişmiş ülkelerde geri dönüşüm oranını artırmaktadır.

3. Geri dönüşüm oranı yüksek ülkelerin doğal kaynak yönetimi hakkında neler söylenebilir? Bu yönetim şeklinin doğaya ve ülke ekonomisine katkıları nelerdir?

  • Cevap:

Geri dönüşüm oranı yüksek ülkelerde doğal kaynakların sürdürülebilir yönetildiği söylenebilir. Bu sayede kullanılmış malzemeler yeni ürünlere dönüştürülerek doğal kaynak tüketimi azaltılır. Kullanılan malzemelerin geri dönüştürülmediği durumlarda madencilik ve ormancılık yoluyla topraktan taze ham madde temin edilerek yeni ürünler yapılır. Geri dönüşüm, önemli ham maddelerin korunmasına ve doğal yaşam alanlarının geleceğe aktarılmasına yardımcı olur. Üretim sürecinde geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması, ham maddelerden yeni ürünler üretmek için gerekli olandan çok daha az enerji harcanmasını sağlar. Bu sayede hava, su, toprak kirliliği ve sera gazı salmımı azalır.
Gelişmiş ülkelerin birçoğu ham madde ithalatçısı konumundadır. Geri dönüşüm sayesinde ülkeler, doğal kaynaklarını korurken ham madde ithalatını azaltır ve millî ekonomiye gelir sağlar. Ayrıca geri dönüşüm; yeni istihdam alanlarının oluşması, gereksiz enerji kullanımının ve atık depo alanlarının azalması, gıda atıklarının kompost işlemi ile gübreye dönüştürülmesi vb. etmenlerle millî ekonominin güçlenmesine katkı sağlar.

4. Türkiye’nin ve haritada belirtilen ülkelerin geri dönüşüm oranlarını karşılaştırınız. Bu sonuca göre Türkiye’nin geri dönüşümde mevcut durumunu ve gelecekte alması gereken önlemleri gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye’deki geri dönüşüm oranı %13’tür. Geri dönüşüm oranı yüksek ülkelere göre bu oran düşüktür. Türkiye’nin geri dönüşüm oranının artırılabilmesi için alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanabilir:

• Öncelikle toplumdaki çevreyi koruma bilinci diri tutulmalıdır.
• Geri dönüşümde temel safha atıkların kaynağında ayrış- tırılmasıdır. Bu nedenle atıklar mutlaka ayrıştırılarak geri dönüşüm kutularına atılmalıdır. Bu kapsamda belediyeler, geri dönüşüm kutu sayalarını artırmalı ayrıca sıkça kullanılan alanlara (piknik yeri, park, plaj vb.) geri dönüşüm kutuları koyonahdır.
• Daha etkin atık toplama sistemi kurulmalıdır.
• Kamu kurumlan, özel kurumlar ve vatandaşlar; vergi indirimi, çevre ödülleri vb. şekillerde geri dönüşüm için teşvik edilmelidir.
• Elektronik entegre sistemler (atık takip sistemi vb.) ve CBS ile geri dönüşümde elektronik bir altyapı oluşturulmalıdır.
• Geri dönüşüm tesis sayası artırılmalıdır.

11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!