Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Gün Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 105 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Gün Yayınları

kabul edilmiş, 1933’te Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı hazırlanmış, bu plan 1934’te uygulamaya konulmuştur. Bu plana uygun olarak yatırımlar yapılmış, hızlı bir sanayileşme sürecine girilmiştir. 1934’te Kayseri ve Ereğli’de dokuma, İzmit’te kâğıt, İstanbul’da şişe-cam, Keçiborlu’da kükürt fabrikalarının temeli atılmıştır. Bir yıl sonra Turhal Şeker Fabrikası hizmete açılmış,1935’te Kayseri Bez, Nazilli Basma (Fotoğraf 2.57) ve Bursa Merinos fabrikalarının temeli atılmıştır. Bu dönemde sanayileşmenin yanı sıra madenciliğe de önem verilmiştir. Madenciliği geliştirmek ve yeni maden yatakları bulmak için 1935’te Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA), madenciliğe maddi kaynak bulması için de Etibank kurulmuştur. Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı, başarıyla uygulanmış, temeli atılan fabrikalar bir süre sonra hizmete açılmıştır. Bunun üzerine İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı uygulanmaya başlanmıştır.

Bu dönemde sanayileşme ülkenin temel politikasını oluşturmuştur. Bu konuyla ilgili olarak Mustafa Kemal, 1937’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmada şunları söylemiştir:  “Endüstrileşmek, en büyük millî davalarımız arasında yer almaktadır. Çalışması ve yaşaması için ekonomik elemanları memleketimizde mevcut olan büyük, küçük her çeşit sanayiyi kuracağız ve işleteceğiz. En başta vatan savunması olmak üzere, ürünlerimizi değerlendirmek ve en kısa yoldan, en ileri ve zengin Türkiye idealine ulaşabilmek için bu bir zorunluluktur.”

Atatürk’ün de belirttiği gibi bu dönemde sanayileşme en önemli hedef olarak belirlenmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın 1939’da başlaması üzerine İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı tam olarak uygulanamamış, savaş ekonomisi politikaları belirleyici olmuştur. Bu dönemde üretici nüfusun askere alınması, yatırımların durdurulması Türkiye’yi ekonomik bakımdan sıkıntıya sokmuştur. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra devletçilik ve millileştirme politikaları terk edilmiş, yabancı sermayenin teşvik edilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Türkiye’nin 1947’de IMF’ye üye olmasıyla birlikte ekonomi, uluslararası etkilere daha açık hâle getirilmiştir.

1950 – 1960 Dönemi

Bu dönemde tarımın geliştirilmesine önem verilmiş, bu amaçla 50 bin traktör ithal edilmiştir. Tarımsal üretimi teşvik etmek için çiftçinin ürünleri, devlet tarafından yüksek fiyatlarla alınmıştır. Bu destekleme alımları sonucunda tarım alanları genişlemiş, tarımsal üretim artmıştır. Bu dönemdeki önemli gelişmelerden biri de 1954’te kabul edilen Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu’dur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 105 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!