Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Gün Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 140 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Gün Yayınları

II. TÜRKİYE’DE ORMANCILIK

Tarımsal etkinliklerin bir alt kolu da ormancılıktır. Ormancılık, orman ana ve yan ürünlerinden yararlanmayı ifade etmektedir. Ülkemizin %28,6’sını oluşturan ormanlarımızdan çeşitli şekillerde yararlanılmaktadır. Ormanların ana unsuru olan ağaçlardan tomruk (Fotoğraf 2.97) ve maden direği elde edilmektedir. Bu ağaçlardan inşaat alanında ve mobilyacılıkta da yararlanılmaktadır. Ayrıca kâğıt üretimi ve yakacak odun elde etmek için de ormanlarımızdan faydalanılmaktadır.

Ülkemizde ormancılıktan gelir elde edilen ürünlerden biri de orman yan ürünleridir. Bu ürünlerden gıda maddeleri, ilaç, boya ve kozmetik ürünleri elde edilmektedir. Palamut, reçine, çam fıstığı, sığla, kozalak, mahlep, hatmi, menengiç, keçiboynuzu, defne yaprağı, meyan kökü, lavanta, sahlep, çıra, sumak ve ıhlamur, orman yan ürünlerinin başlıcalarıdır. Ülkemizde ormanlardan elde edilen ürünlerin yarısından fazlası inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Orman ürünlerine dayalı olan mobilya sektörü ise hızla gelişmektedir. Türkiye mobilya endüstrisinde atölye tipi, küçük işletmeler varlıklarını sürdürmektedir. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı ise hızla artmaktadır. İstanbul, Ankara, Bursa, Kayseri, İzmir ve Adana mobilya üretiminde önemli bir yere sahip olan illerimizin başlıcalarıdır.

Bunları Biliyor musunuz?

Orman Ürünleri: Ağaç malzemenin, insan hayatındaki önemi çok sayıda gereksinmeleri karşılamasından ileri gelmektedir. Bu malzemenin işlenmemiş hâlde yakacak odun dışında kullanım alanı sınırlıdır. Günümüzde 6.000’den fazla kullanım alanı olması sebebiyle malzeme olarak önemli bir yere sahiptir. Orman kaynaklarından sağlanan ürünler “oduna dayalı” ve “odun dışı” biçiminde temel bir ayrıma tâbi tutulmaktadır. Oduna dayalı ürünler, dikili hâldeki ağaçların kesilmesi ya da budanması suretiyle elde edilen odunun çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen kereste, levha, kaplama, parke ve kâğıt gibi son kullanım ürünleri ile enerji elde etme gayesine yönelik yakacak odunlardır. Odun dışı ifadesi ise hem çok çeşitli odun dışı bitkisel orman ürünlerine (reçine, mantar, çeşitli ağaç tohumları, ot, yaprak vb.) hem de ormana dayalı yine çok çeşitli hizmetlere (rekreasyon, karbon tutma, toprak koruma, biyolojik çeşitlilik vb.) işaret etmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!