Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Gün Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 50 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Gün Yayınları

Hindistan’daki nüfus politikaları, ülkenin 1950’li yıllarda bağımsızlığını kazanmasından sonra gündeme gelmiştir. Bu konudaki ilk gelişmelerden biri, nüfus planlamasına yönelik yatırımların artırılmasıdır. Nüfus artış hızının düşürülmesine yönelik bir ulusal program oluşturulmuş, bütün eyaletlerin bu programa uyması için çalışmalar sürdürülmüştür. Bu çalışmalar sırasında bazı eyaletlerde üçten fazla çocuğu olan ailelere zorunlu kısırlaştırma uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamalar, bazı eyaletlerde başarılı olmuşsa da ülke genelinde ortak bir nüfus politikası uygulanamadığı için, Hindistan’da bu konuda önemli bir gelişme sağlanamamıştır. Hindistan, hâlen nüfusu (Grafik 2.4) ve nüfus artış hızı fazla olan ülkelerdendir.

3. Japonya’da Nüfus Politikaları

Japonya’da uygulanan nüfus politikalarını iki grupta toplayabiliriz. Bunlardan birincisi göç, diğeri nüfus artış hızına yönelik politikalardır. Japonya’nın göçle ilgili politikalarının dayanak noktası ırkı koruma ve türdeş topluluk oluşturma görüşüdür. Bu amaçla ülkede sıkı bir göçmen politikası uygulanmış ve Japonya, uluslararası göçün en az yaşandığı ülke olmuştur. Örneğin uluslarası göçün yoğun olduğu 1945 ile 1993 yılları arasında Japonya’ya göç edenlerin sayısı yalnızca 222 bin kişi olmuştur. Bunların da önemli bir kısmını Japonlarla evlenenler oluşturmuştur. Japonya’nın nüfus artış hızı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra artmaya başlamıştır.

Çünkü savaştan sonra evlerine dönen askerler (Fotoğraf 2.1) ile sömürgeleri terk edip gelen mültecilerden dolayı ülkede binde 13 civarında olan yıllık nüfus artış hızı, binde 20’ye yükselmiştir. Bu artış hızıyla ülke nüfusu, 35 yılda iki misline çıkmıştır. Bu durum, ülkede nüfusla ilgili bir kriz ortaya çıkarmış, bunun sonucunda 1948’de ülkede aile planlaması programı başlatılmıştır. Bunun sonucunda 1955’te binde 14 civarında olan nüfus artış hızı, 1960’ta binde 9’a düşmüştür. Japonya’daki doğal nüfus artış

  • Cevap: Nüfus planlaması yapmak bir devletin diğer alanlarda da yapacağı hamleleri planlamaları da düzenleme açısından önemlidir. Örneğin eğitimde sağlıkta yapılacak planlamalar nüfusa göre şekillenmektedir. Nehru da nüfus planlaması yapmanın belki bütün sorunları ortadan kaldırmayacağını ama en azından yapılacak planlamaları da ve diğer sorunları da halledeceğini vurgulamak istemektedir. Bundan dolayı planlama çok önemlidir diyebiliriz.

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!