Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları Gün Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 78 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları Gün Yayınları

Sakin Şehirler

Sakin şehirler, ilk kez İtalya’da ortaya çıkmış bir kavramdır. Başlangıçta 4 şehrin oluşturduğu birlik, 2016’da 30 ülkede 208 üyeye ulaşmıştır. Sakin şehirler Cittaslow (Çitaslov) olarak tanımlanmaktadır. Citta İtalyanca şehir slow ise İngilizcede yavaş anlamına gelmektedir. Sakin şehirler, hızla küreselleşen ve birbirine benzeyen şehirlere karşı gelişen bir harekettir. Bu birliğe üye olmak için 70 kritere uymak gerekir. Bu kriterlerle belirlenen asıl hedef; şehirlerin mimari yapılarını gelenek ve göreneklerini, zanaatlarını, yerel yemeklerini ve esnafını korumaktır. Bu şehirlerde insanların rahatça gezebilecekleri ve dinlenebilecekleri belirli alanlar trafiğe kapatılmaktadır. Hava ve ses kirliliğini önlemek amacıyla bisiklet ve fayton kullanımı özendirilmektedir. Türkiye’de sakin şehir unvanına sahip 18 şehir bulunuyor. Bu unvanı ilk alan şehir Seferihisar’dır (İzmir). Eğirdir (İsparta) (Fotoğraf:2.26), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Akyaka (Muğla), Perşembe (Ordu), Halfeti (Şanlıurfa), Şavşat (Artvin), Taraklı (Adapazarı), Uzundere (Erzurum), Yenipazar (Aydın), Yalvaç (İsparta), Vize (Kırklareli) Mudurnu ve Göynük (Bolu) ülkemizdeki diğer sakin şehirlerdir. Bu şehirler sakin şehir unvanıyla birlikte önemli bir turizm potansiyeline kavuşmuşlardır.

Türkiye’nin Sakin Şehirleri

Sakin Şehirler ağı, yaşamın huzurlu olduğu, doğa ve kültürün korunduğu bölgeleri kapsıyor. Bu uluslararası listede Türkiye’nin de farklı kentlerinden birçok ilçe var. 30 farklı ülkenin bulunduğu ‘Sakin Şehirler’ ağında Türkiye’den 18 ilçe yer alıyor. Listeye dahil edilen yerler çevre ve üretimden misafirperverliğe kadar pek çok farklı kriter ile değerlendiriliyor. Sakin şehirler uluslararası boyutta tanıtılıyor, yöresel kimlikleri tescil ediliyor. Sinop Gerze, el sanatları ile kültürün üretime dönüştüğü en mutlu ilçelerden. Artvin’in Şavşat ilçesi ise diğer bir sakin şehir. Bu unvan ile ziyaretçileri özellikle yaz aylarında yüzde 40 arttı. Ordu’nun Perşembe ilçesi de sakin şehir olduktan sonra festivalleri ile tanıtıldı. Bolu da 2 ilçesi ile sakin şehirlerin parçası. Mudurnu ve Göynük, mimari dokunun tarihle harmanlandığı ilçelerden. İzmir’in Seferihisar ilçesi Türkiye’den listeye giren ilk yer. Mavi yolculuğun adresleri Muğla Akyaka ve Köyceğiz ile Aydın Yenipazar ilçeleri de ağa dahil oldu, turizm 12 aya yayıldı.

Yayla turizmi ile cezbeden Sakarya Taraklı, sakin şehir seçilmesiyle hafta sonları bine yakın ziyaretçi ağırlamaya başladı. Kırklareli Vize, iki tarihi başkentin ortasında medeniyet yolculuğuna çıkarıyor. Gökçeada ise “sakin şehirler” listesindeki tek ada. Yılda 10 bin turist ağırlayan Tortum Şelalesi’ne sahip Erzurum’un Uzundere ilçesi, biyoçeşitliliğin korunduğu örneklerden. Ahlat, sakin şehir seçildikten 5 ay sonra 30 binin üzerinde turisti ağırladı. Kadim tarihin yaşatıldığı projeler ile sakin şehir unvanını koruyor. Ankara’nın Güdül ilçesi de sakin şehirlerden. Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi, bu kimliği ile 2018’de 600 bin turisti misafir etti. Isparta, Yalvaç ve Eğirdir ilçeleri ile listeye girdi. Türkiye’nin sakin şehirleri, yöresel değerleri ile uluslararası cazibesini artırıyor. Bu unvan, halkın duyarlılığı ve iş birliği ile korunuyor.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!