Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Gün Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 81 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Gün Yayınları

1. Köy Altı Yerleşmeleri

İdari olarak köylere bağlı olan, köyden küçük yerleşim birimlerine, köy altı yerleşmeleri denir. Köy altı yerleşmeleri tek ev ve eklentileri, yerleşme grupları, mahalle ve divanlardan oluşur.

a. Tek Ev ve Eklentileri

Tek ev ve eklentilerinden oluşan yerleşim birimlerine daha çok Karadeniz’de rastlanır (Fotoğraf: 2.29). Bunun nedenleri; Karadeniz’de su kaynaklarının fazla, tarım alanlarının dağınık olmasıdır. Tek ev ile evin eklentisi olan ahır ve depo, genellikle tarım alanlarına yakın yerlerde kurulmuştur. İç Anadolu’da su kaynakları sınırlı olduğundan yerleşim birimleri, su kenarlarında kümelenmiştir. Bu nedenle tek ev ve eklentilerinden oluşan yerleşmelere bu kesimde az rastlanır.

Köy altı yerleşme tiplerinden biri birkaç ev ve eklentilerinden oluşan yerleşmelerdir. Bu tür yerleşmelere ülkemizin hemen her yerinde rastlanır. Bunların bir kısmı, tek evde yaşayan nüfusun artmasıyla, bir kısmı da birkaç ailenin birlikte köy dışındaki bir yere yerleşmesiyle oluşmaktadır. Bu yerleşmelerin bazıları da köyde yaşayanlardan bir kısmının köyün dışındaki ekonomik etkinliklere dayalı oluşturdukları geçici yerleşmelerdir. Bu tür yerleşmelerin başlıcaları yayla, mezra, kom, oba, çiftlik, mahalle ve divandır. Köy altı yerleşmelerinin bir kısmı, yılın belirli bir döneminde kullanılır. Geçici yerleşmelerin bazıları ise zamanla sürekli yerleşim birimlerine dönüşmektedir.

Yayla

Yayla, geçici yerleşme birimlerindendir. Yazın gür otlakların bulunduğu yüksek yerlere yayla denir (Fotoğraf: 2.30). Yaylacılık daha çok ekonomik bir etkinliği ifade eder. Türkiye’nin büyük bir kısmında yaz ayları kurak geçer. İlkbaharda yeşeren otlar, kurak geçen yaz döneminde kurur. Bu nedenle hayvancılıkla uğraşanlar, yaz başlarında hayvanlarıyla birlikte gür otlakların bulunduğu ve daha serin olan yaylalara çıkarlar. Yaylaya daha çok yaz başlarında çıkılır. Yayladan dönüş zamanı ise sonbahardır.

Yaylalar, ekonomik etkinliklerin yanı sıra turistik bir değer de taşımaktadır. Özellikle Karadeniz’deki yaylalarda her yıl şenlikler ve panayırlar düzenlenir. Akdeniz’deki yaylaların bir kısmı, kıyının bunaltıcı sıcağından uzaklaşmak isteyenlerin yaşadıkları yerlerdir. Toroslardaki yaylaların bir kısmında modern evler yapılmış ve bazıları modern bir yerleşme hâline gelmiştir.

Türkiye’deki yaylaların büyük bir kısmı Toroslar’da, Kuzey Anadolu Dağları’nda ve Doğu Anadolu’dadır. Karadeniz’deki yayla evleri genellikle ahşaptır. Akdeniz’deki yayla evleri ise daha çok taştan yapılmıştır. Doğu Anadolu’daki yaylalarda kalıcı yapılar çok azdır. Barınmak için genellikle kıl çadırlar kullanılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!