“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169

Soru: 9) Grafiklerde yer alan ürünlerden hangilerinin ihraç edilebilir veya stoklanabilir olduğunu nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Aşağıdaki ürünlerin yeterlilik derecesi %100’ün üzerindedir; üretimleri iç ihtiyacı aştığı için ihraç edilebilir veya stoklanabilir:

  • Tarla ürünleri: Yulaf, buğday, arpa, nohut, patates, çavdar ve kolza.
  • Meyveler: Fındık, kayısı ve zerdali, incir, greyfurt, mandalina, elma, üzüm, portakal, limon, şeftali ve nektarin, nar, Antep fıstığı ve kestane.
  • Sebzeler: Domates, sakız kabağı, hıyar, havuç, biber, taze bezelye, pırasa, kuru soğan, ıspanak, patlıcan, taze bakla, karpuz, turp ve lahana.

Soru: 10) 2024 yılı verilerine göre yeterlilik derecesi düşük olan ürünlerin üretiminde bu duruma yol açan sorunları yazınız.

  • Cevap: Üretim alanlarının yetersizliği, kuraklık, sulama sorunları ve yüksek maliyetler üretimi sınırlayabilir. İç talebin fazla olması da yeterlilik derecesini düşürebilir.

Soru: 11) Türkiye tarımında ürün çeşitliliği ve bu ürünlerin sürdürülebilirliği hakkında görüşlerinizi yazınız.

  • Cevap: Türkiye, farklı iklim ve toprak özellikleri sayesinde tarımsal ürün çeşitliliği bakımından zengindir. Bu çeşitliliğin sürdürülebilmesi için su ve toprak kaynakları korunmalı, üretim doğal koşullara uygun yapılmalıdır.

Soru: 12) Yeterlilik derecesi fazla veya az olan ürünlerin ülke ekonomisine etkilerini nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Yeterlilik derecesi yüksek ürünlerin fazlası ihraç edilerek ülkeye döviz kazandırabilir. Yeterlilik derecesi düşük ürünler ise ithalat ihtiyacını artırarak ekonomik kayba ve dışa bağımlılığa yol açabilir.

Soru: 13) Türkiye'de yetiştirilen tarım ürünlerinin yeterliliğinin sürdürülebilir olması için yapılabilecek çalışmaları yazınız.

  • Cevap: Üretim, ülkenin ihtiyaçlarına ve bölgelerin doğal koşullarına göre planlanmalı; çiftçiler desteklenmelidir. Tasarruflu sulama yaygınlaştırılmalı, tarım alanları korunmalı ve gıda kayıpları azaltılmalıdır.

Soru: 14) Aşağıda verilen ifadeleri dikkatlice okuyunuz. Her ifade için "Katılıyorum" veya "Katılmıyorum" kutucularından birini işaretleyiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra görüşünüzü destekleyen kısa bir gerekçe yazınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.